5 ВИДА ТЕСТО, които всяка жена трябва да може да меси: Ако сте усвоили рецептите, вие сте истински майстор!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
5 ВИДА ТЕСТО, които всяка жена трябва да може да меси: Ако сте усвоили рецептите, вие сте истински майстор!
5 ВИДА ТЕСТО, които всяка жена трябва да може да меси: Ако сте усвоили рецептите, вие сте...
9743
5 ВИДА ТЕСТО, които всяка жена трябва да може да меси: Ако сте усвоили рецептите, вие сте истински майстор!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Всяка жена иска да приготви нещо красиво и вкусно за семейството си. Всяко ястие може да се комбинира с нещо от тесто, затова ще ви споделим няколко класически рецепти за тесто . Ако сте усвоили тези 5 рецепти за тесто , тогава готвенето е наистина шега за вас!

5 вида тесто, които всяка жена трябва да може да меси :

РЕЦЕПТА 1 – ХЛЕБЧЕТА

плоски питки

Продукти: 

400 мл вода

600-700 г брашно

1 супена лъжица захар

1 супена лъжица сол

1/2 кубче мая

 едра сол за поръсване отгоре

НАЧИН НА РАБОТА:

Маята се разтваря в хладка вода, добавя се захарта и брашното и накрая солта. Замесете средно твърдо тесто и го омесете добре, докато стане гладко и еластично.

Покрийте го и го оставете на топло място да втаса, след това го омесете малко и го разделете на 4 части, които оформете на топки. Разточете всяка топка с ръце на кора колкото чиния.

Тавата се поръсва с брашно и се поставят вътре корите тесто. Покрийте ги, за да втасат малко, след това леко притиснете краищата и накрая очертайте мрежа с тъпата страна на ножа. Отгоре ги намажете с белтък, поръсете с малко сусам, едра сол или нещо по избор, след което печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 15 минути.

РЕЦЕПТА 2 - БАНИЦА

кисната баница

Да, тук не става дума точно за тесто, но тази т.нар. кисната баница е специалитет, който трябва да присъства в арсенала на всяка добра домакиня!

СЪСТАВКИ:

1/2 кг тънки кори за баница

200 г сирене

3 яйца

100 мл прясно мляко

200 мл кисело мляко

50 мл олио

2 супени лъжици заквасена сметана

1/2 бакпулвер

Приготвяне:

Натрошете сиренето, добавете киселото мляко, прясното мляко, сметаната, олиото, бакпулвера и разбитите яйца. Объркайте всичко добре. Намаслете добре тава с размери 30×20 см.

На дъното се поставя една кора и се притиска добре, за да покрие ръбовете на тавата. Разстелете втората кора, намачкайте я и я потопете в плънката, след което я поставете на дъното. Така се нареждат корите, предварително намачкани и накиснати, една до друга, а върху тях се поставя последната, подобно на първата.

Подпъхнете горната кора в краищата. Ако ви остане малко от плънката, намажете с нея и последната кора, полейте с малко олио и сложете да се пече в добре загрята фурна на 200 градуса за около 1 час или в зависимата фурна.

РЕЦЕПТА 3 – ДОМАШЕН ХРУПКАВ ХЛЯБ

домашен хрупкав хляб

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:

400 г брашно

270 мл хладка вода

20 г мая

малко сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Маята се разтваря в хладка вода, добавят се брашното и солта и се замесва гладко тесто. Оставете го покрито на топло място, за да втаса за първи път за около половин час.

След това внимателно го премесете, за да излезе въздухът от него, след това го покрийте отново и оставете да втаса втори път. Поръсете работната повърхност с брашно, след което изтръскайте втасалото тесто и го оформете на топка. Тестото се набрашнява обилно и се оставя да втаса за трети път.

Включете фурната на 250 градуса и сложете празната тава или форма във фурната, а още по-добре ако имате стоманена тава с капак, която ще създаде ефекта на фурна. Когато тестото е втасало, извадете горещата тава от фурната и прехвърлете втасалото тесто вътре.

Питката се нарязва леко отгоре с една-две-три диагонални линии, покрива се с капака и се слага в горещата фурна. След 20 минути хлябът ще втаса до капака, така че е необходимо да го отстраните и да допечете хляба за още 30 минути на намалена температура от 200 градуса. Така ще получите чудесен домашен хляб с хрупкава коричка.

РЕЦЕПТА 4 - ЩРУДЕЛ С ОРЕХИ И МАК

щрудел с орехи и мак

СЪСТАВКИ:

1 кубче мая (40 г)

3 жълтъка

1 кофичка кисело мляко (200 мл)

1 кофичка топло прясно мляко (200 мл)

лимонова кора

50 мл олио

1 ч.ч захар

800 гр.

брашно

За плънката:

200 г смлян мак

200 г смлени орехи

малко горещо прясно мляко за запарване на ядките и семената

200 г захар

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Разтворете кубче мая в малко топла вода или прясно мляко и добавете една чаена лъжичка захар. Жълтъците се разбиват в купа, добавя се лъжица захар, а след това и активираната мая. Добавете мляко, олио, кисело мляко (всички на стайна температура) и разбъркайте. Постепенно добавете половината брашно, разбъркайте с бъркалка или шпатула, докато течността се поеме, след това добавете останалото брашно.

Накрая трябва да се получи малко по-меко тесто от тестото за хляб. Покрива се с прозрачно фолио и кърпа и се оставя на топло да втаса. През това време смелете в отделни съдове мака и орехите, добавете захарта и ги запарете с малко мляко. Разбъркайте и оставете да изстине.

Омесете тестото и го оставете да втаса отново. Когато втаса втори път, се изтръсква върху леко набрашнена маса и се разделя на две части. Разточва се на правоъгълна кора, пълни се с изстиналия смлян мак, навива се на руло и се слага в тава, застлана с хартия за печене.

Повторете процедурата с второто тесто, което напълнете с орехи. Покрийте щруделите и ги оставете да втасат. Сложете да се пекат в загрята фурна на 200 градуса. След десетина минути намалете температурата на 180 и ако се зачервят много, покрийте с фолио. Печете точно 50 минути на 180 градуса. 

Извадете щрудела като се изпече, като изстине го нарежете и му се насладете!

РЕЦЕПТА 5 - КИФЛИ (КРОАСАНИ) СЪС СИРЕНЕ

кифлички със сирене

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:

300 мл мляко

20 г прясна мая (1/2 кубче)

550-600 г брашно

1 ч. л. захар

малко сол

2 яйца

30 мл зехтин

60 г масло

160 г. г сирене

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Маята се разтваря в малко топло прясно мляко, след което се добавя малко захар и се оставя на топло да втаса. Останалото хладко прясно мляко се налива в купа, добавя се втасалата мая, 1 яйце на стайна температура, олио, брашно, сол и се замесва гладко по-меко тесто.

Разделете тестото на 4 топки. Всяка топка се разточва на кръгла кора, отгоре се намазва с размекнато масло, отгоре се слага втората кора, намазва се и процедурата се повтаря до последната, четвърта кора, която не се намазва. Покрива се за 10 минути и след като почине се разточва възможно най-тънка кръгла кора.

Нарежете го на 12 триъгълника. Всеки триъгълник намажете с масло, сложете плънката от сирене, в която сте сложили белтъците, и завийте рула. Покрийте ги да починат за 15 минути, след което ги намажете с жълтък и поръсете със сусам. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около 35 минути до зачервяване.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft