Всички знаем, колко е вредна късната вечеря, защото по това време на деня организмът трудно обработва приетата храна и в резултат трупаме излишни килограми. Днес обаче ще зарадваме всички, желаещи да отслабнат, с 5 фантастични диетични рецепти за салати , които може да хапвате дори в 11 часа вечерта! Всяка съдържа не повече от 70 калории на 100 грама, което си е направо нищожно количество калории .
1. Пролетна салата със зеле, краставици и царевица
- на 100 грама - 38,18 kcal B / F / U - 1,88 / 0,78 / 5,86
Продукти:
- Половин глава зеле
- 2 краставици
- Половин консерва царевица (около 100 грама)
- 50-80 гр. заквасена сметана
- Малко нарязан копър
- Сол на вкус
Приготвяне:
Накълцайте зелето, нарежете краставиците наполовина и след това на тънки филийки. Поставете всичко в купа за салата, добавете царевица, сметана и подправки. Подправете със сол на вкус.
2. Лека салата “Червено море”
- на 100 грама - 76,1 kcal B / F / Y - 6,63 / 2,84 / 6,09
Продукти:
- Рулца от раци 250 гр.
- Домат 300 гр.
- Червена чушка 50 гр.
- Сирене 17% масленост - 100 гр.
- Чесън - 10 гр.
Приготвяне:
Нарежете на ивици рулцата от раци и чушката. Нарежете домата на филийки, отстранете семената и течността, и също нарежете на ивици. Настържете сиренето и чесъна на ситно ренде. Смесете всичко, посолете на вкус. Добавете зелени подправки, ако желаете.
3. Пролетна пилешка салата: Идеалната лека вечеря!
- на 100 грама - 66,66 ккал B / F / U - 7,49 / 2,66 / 2,99
Продукти:
- Варени пилешки гърди - 200 г
- Репички - 200 г
- Краставици - 2 парчета
- Листа от маруля - 100 г
- Яйца - 3 броя
- Нискомаслена заквасена сметана - 3 с.л.
- Консервиран зелен грах - 150 г
Приготвяне:
Нарежете краставицата и репичките на малки парченца. Нарежете сварените пилешки гърди на малки парченца. Добавете нарязани варени яйца към пилето. Добавете консервиран зелен грах.
Смесете всички съставки на пролетната салата и подправете със заквасена сметана.
4. Най-правилната рецепта за PP-салата "Цезар"
- на 100 грама - 45,15 kcal B / W / U - 5,14 / 1,35 / 2,88
Продукти:
- Пилешко филе - 100 г (варено)
- Листа маруля - 100 г
- Яйце - 1 бр ( варено)
- Домати - 2 бр.
- Пресни краставици - 2 бр.
- Сос от кисело мляко с чесън - 100 г
Приготвяне:
Сварете яйцата и пилешките филета предварително, изплакнете и изсушете листа от маруля, пригответе соса с кисело мляко (смесете кисело мляко със счукан чесън). Разкъсайте листата на марулята в дълбока купа, нарежете домата на големи парчета с неправилна форма, краставицата на 4 парчета по дължина и след това напречно (на парчета 2 см). Посолете всичко, добавете почти целия сос (заделете малко за последната порция) и много внимателно, така че всяко парче да е потопено в соса, объркайте салатата. Внимателно и красиво разпределете в големи порционни чинии, подредете филето, нарязано на медальони с дебелина 0,5 см и яйцето, нарязано на четвъртинки. Капнете леко от останалия сос върху филетата и яйцата, и сервирайте веднага.
5. Зелена салата със специален дресинг: можете да я ядете дори през нощта!
- На 100 грама - 33,27 kkal; B / F / Y - 1,95 / 0,36 / 5,61
Продукти:
- зеле нарязано - 6 супени лъжици
- моркови - 2 броя
- лук червен - 1 брой
- копър - 15 г
- натурално кисело мляко - 1/2 чаша
- Горчица със зърна - 2 с.л.
- Вода - 1 супена лъжица
- Лимонов сок - 2 ч. л.
- Сол, черен пипер - на вкус
Приготвяне:
Накълцайте зелето и лука, настържете морковите. Разбийте кисело мляко, горчица, вода и лимонов сок в голяма купа за салата. Добавете зеленчуците и подправките. Разбъркайте, добавете сол и черен пипер на вкус.
Добър апетит!