5 есенни салати с тиква, които ще ви заредят с витамини и ще стопят всичко излишно от снагата:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
5 есенни салати с тиква, които ще ви заредят с витамини и ще стопят всичко излишно от снагата:
7152
Снимков материал: pixabay.com
5 есенни салати с тиква, които ще ви заредят с витамини и ще стопят всичко излишно от снагата:

Сезонът на тиквата вече е в разгара си, затова ви предлагаме да отидете отвъд тиквените супи. От тиква могат да се приготвят много здравословни ястия, като пресни салати. Ще ви кажем коя салата от тиква е най-вкусна и здравословна.

Тиквата е универсален продукт, който може да се използва за приготвяне на основни ястия, закуски и десерти. Предлагаме ви да опитате няколко рецепти за салата от тиква.

салата с тиква и ябълка

Витаминна салата с тиква и ябълка

Тази салата ще се хареса не само на възрастни, но и на деца. През есента такава салата изглежда ярка и привлекателна, освен това е много здравословна. Ястието е идеално за тези, които спазват здравословна диета и спазват диета.

Продукти:

  • 150 г тиква
  • 1 морков
  • 1 ябълка
  • 1,5 ч.л. пчелен мед
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • 50 г орехи

Приготвяне:

Обелете морковите, измийте ги с вода и ги нарежете на тънки кубчета. Можете също да настържете с ренде.

Отстраняваме семките на прясната тиква и отрязваме кората.

Разрежете ябълките на четири части, почистете от семките и нарежете на ивици.

Поставете в купа с останалите съставки.

Изстискайте лимоновия сок в дълбок съд. Добавете меда и разбъркайте добре, докато се разтвори в сока. Можете да добавите щипка смляна канела, ако желаете.

Изсипете готовия дресинг за салата в съда с нарязаните плодове и зеленчуци.

Смелете ореховите ядки в блендер или накълцайте с нож.

Смесете в салатата. Оставете да престои 3-5 минути и сервирайте.

корейска салата от тиква

Корейска салата от тиква

Полезно е да се ядат не само пресни, но и мариновани тикви. Опитайте тази корейска рецепта, която е просто перфектна.

Продукти:

  • 400 г тиква
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 2-3 люти чушки
  • 1 с.л. пчелен мед
  • 50 ml слънчогледово масло
  • Смлян черен пипер (на вкус)
  • 2 с.л. ябълков оцет
  • 0,5 ч.л. сол

Приготвяне:

Измийте тиквата, отстранете кората и семките.

Обелете лука, нарежете го на полумесеци и го запържете в растително масло, докато омекне.

Настържете тиквата с ренде за зеленчуци.

Добавете запържения лук към тиквата.

Добавете подправки, оцет, мед, сол, чесън, черен пипер. Залива се със сгорещеното олио (което остава след запържването на лука).

Разбъркайте и охладете за 2 часа.

Салата с тиква и зеленчуци

Това е лека зеленчукова салата, в която вкусът на прясна тиква е успешно съчетан с други съставки. Салатата е много сочна, леко сладникава и много вкусна. Идеална за сервиране преди основно ястие.

Продукти:

  • 80 г манголд или спанак
  • 150 г тиква
  • 1 ябълка
  • 2 с.л. сушени боровинки (или стафиди)
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 ч.л.
горчица
  • 1 с.л. лимонов сок
  • Приготвяне:

    Измийте манголда или спанака, отцедете и добавете в купа.

    Обелете тиквата и отстранете семките. Нарежете тиквата на тънки филийки. Това може да стане с помощта на белачка за зеленчуци.

    Измийте ябълките, отстранете семките, нарежете на тънки филийки.

    Пригответе соса: смесете лимонов сок, горчица и зехтин.

    Овкусете салатата с дресинга, добавете сол и черен пипер на вкус. Добавете сушените боровинки и разбъркайте.

    салата тиква и тиквички

    Салата от тиква и тиквички

    Това е вкусна, лека и здравословна салата от тиква, тиквички и моркови. Всички зеленчуци се използват пресни. Тази салата върви добре с всяко ястие, особено с месо и риба.

    Продукти:

    • 120 г тиква
    • 120 г тиквички
    • 1 морков
    • 2 с.л. зехтин
    • 1-2 чаени лъжички оцет
    • Подправки (на вкус)

    Приготвяне:

    Измийте и подсушете тиквичките, нарежете с ренде на ивици (или настържете).

    Обелете и настържете морковите.

    Тиквата също се обелва и настъргва.

    Смесете зеленчуците, добавете всички подправки към салатата, добавете олио и оцет.

    Разбъркайте всичко и оставете да престои 1-2 часа.

    Салата от тиква и целина

    Витаминната салата от прясна тиква и целина е много сочна, лека и вкусна. Тази салата се приготвя много лесно.

    Продукти:

    • 1 стрък целина
    • 1 морков
    • 150 г тиква
    • 1 ябълка
    • 0,5 лимон
    • 2-3 с.л. растително масло
    • Подправки (на вкус)

    Приготвяне:

    Нарежете тиквата, отстранете семките и обелете. Обелете и моркова. Настържете моркова и тиквата.

    Нарежете ябълката на кубчета, целината на тънки филийки.

    За дресинга смесете лимоновия сок, зехтина и подправките.

    Овкусете салатата с дресинга, добавете подправките и разбъркайте. Оставете да престои поне половин час.

    Редактор: Петя Иванова
    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft