Въпреки, че диетолозите я отричат, захарта всъщност е изключително необходимо вещество за човешкия организъм. Тя ни дава "горивото", т.е.
Проблемът е, че почти всичко, което консумираме, съдържа захар под някаква форма, особено нещата, които купуваме в магазина. Затова днес решихме да ви разкажем повече за продуктите, които са с 0% съдържание на захар . Хубавото в тях е, че нямат и грам захар, но ни зареждат с енергия и сили не по-лошо от нея.
Предлагаме ви списък с 5-те златни храни без захар , които определено трябва да включите в диетата си, ако искате да намалите количеството захар, постъпващо в организма.
1. Месо
Сред продуктите, които не съдържат захар, трябва да се обърне специално внимание на месото. То е ценен източник на протеини, мазнини, въглехидрати, аминокиселини, витамини и други хранителни вещества.
Полезно е за мускулите и костите, има благоприятен ефект върху функционирането на нервната и кръвоносната система, укрепва имунната система. Месото трябва да присъства в менюто на хората, водещи активен начин на живот.
2. Сирене
Сиренето е продукт, който може да се консумира без риск за фигурата и здравето. Важно е да запомните, че не всички видове сирене спадат към продуктите с нулево съдържание на захар.
Сирената са богати на калций, съдържат голямо количество протеини и други витамини (A, B1, B2, B12, C, E, PP, D). Сиренето се абсорбира перфектно от организма, подобрява храносмилателната система и оказва добър ефект върху апетита.
Освен това учените са открили в този продукт аминокиселина, наречена триптофан. Това вещество подобрява съня, облекчава стреса и подобрява настроението.
3. Морска храна
Морските дарове също се причисляват към храните без захар. Изберете всякаква морска храна по ваш вкус: скариди, раци, омари, миди, стриди. Те се предлагат почти през цялата година и ще помогнат за разнообразяване на обичайната диета. Морските дарове също са много здравословни.
По правило те са нискокалорични и могат да се използват като диетична храна. Миди, скариди и други подобни на тях са богати на калций, минерали и други полезни вещества. В морските дарове, както и в рибата, се съдържа голямо количество полиненаситени мастни киселини омега-3.
4. Риба
Рибата също е храна, която не съдържа захар и е безценен източник на омега-3 полиненаситени мастни киселини, чиято роля за организма е неоспорима.
Омега-3 понижават холестерола в кръвта, насърчават регенерацията на клетките и укрепват мускулите. Минералните вещества, които съставляват рибата - калций, флуор, манган, цинк, селен, желязо, магнезий, фосфор - подобряват метаболизма и състоянието на кожата.
Витамините A, E, D и F, от своя страна, влияят положително върху работата на сърдечно-съдовата и нервната система, стимулират умствената дейност.
5. Паста
В случая с тестените изделия всичко е много по-сложно. Пастата съдържа захари, но те са сложни, а не прости въглехидрати. Това означава, че те се усвояват по-бавно, осигуряват на тялото усещане за ситост за дълго време и зареждат с енергия.
Диетолозите единодушно твърдят, че трябва да се даде предпочитание на пастата, направена от груби сортове пшеница, тъй като те са по-полезни по отношение на хранителната стойност. В такава паста присъствието на витамини, минерали и фибри е много по-високо. Съдържа витамин В1, сложни въглехидрати, фибри, аминокиселини, включително успокояващ триптофан.
Редовната консумация на паста намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и висок холестерол в кръвта.