Класическа баница със сирене и яйца
1 пакет готови кори, 4 яйца, 300 г сирене, 150 г масло и/или олио
Разбъркайте яйцата със сиренето. Намажете с олио и брашно една тавичка и започнете да редите – кора, намазана с разтопеното масло и плънка, пак кора и така нататък.
Към същата рецепта може да добавите 1 ч. ч. кисело мляко с 1 ч. л. сода бикарбонат. Или да поръсите всяка кора с газирана вода или лимонада. Ако по някаква причина не ядете яйца – не ги слагайте – баницата пак ще се получи.
Мокра баница се получава, когато залеете изпечената и още топла баница със сирене с хладък сироп от вода и захар.
Продукти:
1/2 кг спанак
3 яйца
300 г сирене
1 малка чаша олио
1 пакет кори за баница
1 чаена чаша прясно мляко
малко масло
Приготвяне:
Спанакът се нарязва на ситно и се задушава на слаб огън в олиото. Нареждат се корите в намазана с олио тава, като се поръсва от задушения спанак и малко сирене. След като се нареди всичко, баницата се нарязва на парчета и се залива с прясното мляко и яйцата. Отгоре се слагат малки бучки от маслото.
Пече се в предварително загрята фурна най-напред отдолу (около 30 мин.), а след като бухне се пече отгоре още 10 мин.
Баница със сирене с готови кори
Продукти:
1 пакет готови кори
400 г сирене
1/2 бутилка газирана вода
6-7 яйца
Олиото да бъде във оливерник, защото с негова помощ сипваме
Приготвяне:
Приготвяне:
Омазняваме тавата с олио. Слагаме две кори за баница с помощта на двете ръце се намачкват малко. Ръсим малко натрошено сирене плюс Олио, което е в оливерник, но малко само Така ред една кора, сирене, малко олио и пак кора. Така докато свършат корите, като накрая трябва да завършим с кора.
С остър нож разрязваме баницата на парчета. В една купа разбъркваме яйцата с газираната вода и заливаме цялата баница с получената яйчна смес.
Слагаме суровата баница в предварително загрята фурна на 200-220 градуса.
След като се изпече я обръщаме на 3 купички и така стои докато поизстине малко, за да не й падне буфера.
Ако нямате кори за баница, може да си я направите и с юфка, също става вкусна. Но тогава не се реже с нож, разбира се.
Необходими продукти:
За тестото: 600 г брашно плюс допълнително за омесване и разточване, 3 яйца, 250 мл хладка вода, 1 ч. л. сол, 1 ч. л. захар, 10 г прясна мая за хляб
За плънката: 500 г овче сирене, 100 г разтопено масло.
За заливката: 3 яйца, 200 мл прясно мляко, 2 с.л. лъжици захар.
Начин на приготвяне: В купа се смесват маята, солта и захарта. Добавя се по малко от водата, като продуктите се разбъркват, докато се разтворят. Яйцата се разбиват леко и се изсипват в сместа. След това се добавя брашното на части, докато се образува лепкаво тесто. Тестото се изсипва върху набрашнена повърхност (добавя се още брашно, ако е необходимо) и се меси, докато престане да лепне и стане гладко и еластично. Това отнема около 5-6 мин. След като се замеси тестото, поставя се в намаслена купа, покрива се с кърпа и се оставя за 40 минути да втаса. Втасалото тесто се разделя на 5 топки. Всяка се разточва на кръг с приблизителен диаметър 25 см. Намазват се с разтопено масло и се поръсват с натрошеното сирене. Завиват се на руло и се усукват като въже, като едновременно се разтягат (да станат двойно по-дълги). Фитилите се нареждат в тава с диаметър 30 см във форма на спирала. Оставя се малко разстояние между тях, за да могат да бухнат по-добре. Питата се оставя за 15-20 мин на топло място, покрита с кърпа. През това време фурната се загрява на 180°C. Яйцата за заливката се разбиват със захарта (с вилица или телена бъркалка). Добавя се млякото. Питата се залива със сместа и се пече 40-45 мин. След като се извади от фурната, се покрива с кърпа и се оставя за 10-15 мин да „почине“, преди да се разчупи.
Необходими продукти:12 яйца, 2 с. л. дижонска горчица, половин ч. ч. майонеза, 1 с. л. кромид лук - накълцан на ситно, така че да си пусне сока, черен и розов пипер на вкус, сол, магданоз, червен пипер или чили по желание.
Начин на приготвяне: Яйцата трябва да са твърдо сварени. След като изстинат, ги обелете и разрежете по дължина на половинки. Извадете внимателно с лъжичка жълтъка им. Сложете жълтъка от всички яйца в една купа и го намачкайте до консистенцията на малки трохички.
След това добавете майонезата, горчицата, двата вида пипер, солта, червения пипер или чилито, магданоза и супената лъжица кромид. Сместа се поставя обратно в разрязаните на половинки белтъци с шприц или внимателно с лъжичка. Отгоре над яйцата се забучва листенце магданоз - пролетен и свеж завършек