5 интересни рецепти за Сирни Заговезни-Срина баница, млечна пита ...

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
5 интересни рецепти за Сирни Заговезни-Срина баница, млечна пита ...
5 интересни рецепти за Сирни Заговезни-Срина баница, млечна пита ...
15459
5 интересни рецепти за Сирни Заговезни-Срина баница, млечна пита ...
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Класическа баница със сирене и яйца

1 пакет готови кори, 4 яйца, 300 г сирене, 150 г масло и/или олио

Разбъркайте яйцата със сиренето. Намажете с олио и брашно една тавичка и започнете да редите – кора, намазана с разтопеното масло и плънка, пак кора и така нататък.

Печете при 200 градуса около 30 минути.
Към същата рецепта може да добавите 1 ч. ч. кисело мляко с 1 ч. л. сода бикарбонат. Или да поръсите всяка кора с газирана вода или лимонада. Ако по някаква причина не ядете яйца – не ги слагайте – баницата пак ще се получи.
Мокра баница се получава, когато залеете изпечената и още топла баница със сирене с хладък сироп от вода и захар.

 

Баница със спанак и сирене

Продукти:
1/2 кг спанак
3 яйца
300 г сирене
1 малка чаша олио
1 пакет кори за баница
1 чаена чаша прясно мляко
малко масло

Приготвяне:

Спанакът се нарязва на ситно и се задушава на слаб огън в олиото. Нареждат се корите в намазана с олио тава, като се поръсва от задушения спанак и малко сирене. След като се нареди всичко, баницата се нарязва на парчета и се залива с прясното мляко и яйцата. Отгоре се слагат малки бучки от маслото. 
Пече се в предварително загрята фурна най-напред отдолу (около 30 мин.), а след като бухне се пече отгоре още 10 мин. 

 

Баница със сирене с готови кори

Продукти:
1 пакет готови кори
400 г сирене
1/2 бутилка газирана вода
6-7 яйца
Олиото да бъде във оливерник, защото с негова помощ сипваме
Приготвяне:
Приготвяне:
Омазняваме тавата с олио. Слагаме две кори за баница с помощта на двете ръце се намачкват малко. Ръсим малко натрошено сирене плюс Олио, което е в оливерник, но малко само Така ред една кора, сирене, малко олио и пак кора. Така докато свършат корите, като накрая трябва да завършим с кора.
С остър нож разрязваме баницата на парчета. В една купа разбъркваме яйцата с газираната вода и заливаме цялата баница с получената яйчна смес.
Слагаме суровата баница в предварително загрята фурна на 200-220 градуса.
След като се изпече я обръщаме на 3 купички и така стои докато поизстине малко, за да не й падне буфера.
Ако нямате кори за баница, може да си я направите и с юфка, също става вкусна. Но тогава не се реже с нож, разбира се.

 

Млечна пита

Необходими продукти: 

За тестото: 600 г брашно плюс допълнително за омесване и разточване, 3 яйца, 250 мл хладка вода, 1 ч. л. сол, 1 ч. л. захар, 10 г прясна мая за хляб
За плънката: 500 г овче сирене, 100 г разтопено масло.
За заливката: 3 яйца, 200 мл прясно мляко, 2 с.л. лъжици захар.


Начин на приготвяне: В купа се смесват маята, солта и захарта. Добавя се по малко от водата, като продуктите се разбъркват, докато се разтворят. Яйцата се разбиват леко и се изсипват в сместа. След това се добавя брашното на части, докато се образува лепкаво тесто. Тестото се изсипва върху набрашнена повърхност (добавя се още брашно, ако е необходимо) и се меси, докато престане да лепне и стане гладко и еластично. Това отнема около 5-6 мин. След като се замеси тестото, поставя се в намаслена купа, покрива се с кърпа и се оставя за 40 минути да втаса. Втасалото тесто се разделя на 5 топки. Всяка се разточва на кръг с приблизителен диаметър 25 см. Намазват се с разтопено масло и се поръсват с натрошеното сирене. Завиват се на руло и се усукват като въже, като едновременно се разтягат (да станат двойно по-дълги). Фитилите се нареждат в тава с диаметър 30 см във форма на спирала. Оставя се малко разстояние между тях, за да могат да бухнат по-добре. Питата се оставя за 15-20 мин на топло място, покрита с кърпа. През това време фурната се загрява на 180°C. Яйцата за заливката се разбиват със захарта (с вилица или телена бъркалка). Добавя се млякото. Питата се залива със сместа и се пече 40-45 мин. След като се извади от фурната, се покрива с кърпа и се оставя за 10-15 мин да „почине“, преди да се разчупи.



Пълнени яйца
 

Необходими продукти:12 яйца, 2 с. л. дижонска горчица, половин ч. ч. майонеза, 1 с. л. кромид лук - накълцан на ситно, така че да си пусне сока, черен и розов пипер на вкус, сол, магданоз, червен пипер или чили по желание.


Начин на приготвяне: Яйцата трябва да са твърдо сварени. След като изстинат, ги обелете и разрежете по дължина на половинки. Извадете внимателно с лъжичка жълтъка им. Сложете жълтъка от всички яйца в една купа и го намачкайте до консистенцията на малки трохички.

След това добавете майонезата, горчицата, двата вида пипер, солта, червения пипер или чилито, магданоза и супената лъжица кромид. Сместа се поставя обратно в разрязаните на половинки белтъци с шприц или внимателно с лъжичка. Отгоре над яйцата се забучва листенце магданоз -  пролетен и свеж завършек

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft