Сезонът на пресните картофи е обявен за открит! Сега можете да се насладите на тази ароматна гарнитура. Знаете ли, че варените картофи най-добре запазват вкуса си, ако не ги сложите в студена вода, а вече във вряла? Така ще запазите сладникавите й нотки.
Искаме да разсеем мита, че пресните картофи могат се приготвят трудно, затова сме подготвили отлична селекция за вас с най-успешните рецепти. Не се страхувайте да експериментирате, ще се окаже много вкусно.
Варени картофи с копър
Ще ви трябва
1–1,5 кг пресни картофи
100-150 г масло
сол на вкус
1 пакет копър
2-3 скилидки чесън
Как да ги приготвите
Измийте и почистете картофите. След това добре ги сварете в подсолена вода.
Докато картофите кипят, измийте и нарежете копъра, обелете чесъна и ги нарежете на ситно.
Когато картофите са готови, изцедете водата от тенджерата, добавете маслото, добавете нарязания чесън и копър. Покрийте с капак и добре разклатете съдържанието му.
Оставете картофите под капака в продължение на 5 минути, за да могат да се накисват в ароматните подправки. Преди сервиране, поставете картофите в дълбока чиния и изсипете останалото масло в тенджерата.
Печени нови картофи
Ще ви трябва
1 кг пресни картофи
5 скилидки. чесън
клонче от розмарин
1 пакет копър
100 г масло
сол на вкус
черен пипер на вкус
Обелете картофите. Нарежете на половина и ги сварете в кипяща подсолена вода
След това излейте водата от съда и изсушете картофите. Сложете ги в тавичка за печене, добавете белен чесън, натрошен с нож, сол и пипер. Нарежете маслото на малки кубчета и нанесете върху картофите, добавете розмарин.
Изпратете във фурна, предварително загрята до 180 градуса за 40 минути. По време на готвене препоръчваме периодично да разбърквате. Поръсете с нарязан копър преди сервиране.
Пресни картофи със сирене
Ще ви трябва
1 кг средно големи картофи
3-5 скилидки чесън
2 супени лъжици масло
200 g топено сирене
подправки на вкус
сол на вкус
Обелете картофите и поставете в подсолена кипяща вода и варете за 15 минути. След това излейте водата от съда и изсушете картофките
Обелете и нарежете чесъна. Сложете маслото в предварително загрятия тиган, разтопете го и добавете чесъна
Сложете варени картофи в тавичка за печене и изсипете отгоре разтопеното масло. Нарежете топенеото сирене на 1,5 см широки филийки и покрийте картофите. Изпратете във фурната, предварително загрята до 200 градуса, и гответе, докато сиренето се стопи и хване златна коричка
Печени пресни картофи
Ще ви трябва
1 кг малки картофи
2-3 чл. л. слънчогледово масло
1 пакет копър
сол на вкус
1 ч. Л масло
Измийте и изчистете добре картофите. Напълнете тенджера или дълбок тиган със слънчогледово масло.
Измийте и нарежете копъра, обелете и нарежете чесъна. Поръсете картофите с копър и чесън, разбъркайте добре и запържете под капака още няколко минути, добавете масло в края на готвенето, разбъркайте и извадете картофите от топлината.
Нова картофена салата
Ще ви трябва
500 г млади картофи
200 g зелен фасул
120 г сардини в масло
шепа маслини без костилки
половин лимонов сок
1 супена лъжица зехтин
сол на вкус
черен пипер на вкус
Измийте, нарежете на 3 парчета картофите и ги сварете до омекване. Нарежете боб на малки парченца и ги поставете в тенджерата 3 минути преди картофите да са готови. Изцедете и охладете зеленчуците.
Сложете сардините в купа за салата, добавете сол, черен пипер, лимонов сок и разбъркайтес вилица. Поставете ситно нарязаните маслини, варени картофи и боб , добавете зехтин, разбъркайте добре, оставете за 15 минути и е готово за сервиране
Надяваме се да разширим вашия арсенал от успешни рецепти. Споделете рецептите в коментарите. Ако ви хареса статията, кажете на приятелите си за това!