Пилешките гърди са може би най-употребяваната част от пилето. Освен за скара и пилешки хапки, обаче, рядко се сещаме да ги приготвим по някакъв по-различен начин.
Пилешки акордеони
Продукти:
3 пилешки гърди
6-8 броя гъби
домати
100 г кашкавал
1 чаена лъжичка сушен чесън
1/4 ч.л. индийско орехче
сол, подправки и смлян червен пипер на вкус
2 - 3 с.л. растително масло
Приготвяне:
Измиваме пилешките гърди и изрязваме дълбоки жлебове отгоре, без да режем месото напълно - трябва да се получи подобен „акордеон от месо“.
Сложете и трите нарязани гърди в намазнена тава за печене или по-дълбока чиния. В купа смесете солта и подправките с малко олио.
Натрийте със сместа парчетата месо старателно, като мажете и в разрезите.
Нарежете кашкавала на филийки. Измийте гъбите и доматите, и също ги нарежете на филийки.
Напъхайте и от трите продукта във всеки прорез.
Печете в предварително загрята фурна на 180 ° C за около 30-35 минути.
Готово. Желаем ви добър апетит!
Пилешки рулца с песто и бекон
Продукти:
1 парче пилешки гърди
150 г филийки бекон
80 г кашкавал
40 г песто
Приготвяне:
Върху тавичка за печене поставете резени бекон един до друг и върху тях поставете пилешкото месо, в което сте направили предварително дълъг прорез по дължина. Посолете, напълнете с песто и поръсете с настърган кашкавал (или моцарела). След това завийте целите пилешки гърди в бекона.
Печете в предварително загрята фурна на 200 ° C за около 30-35 минути. Готово. Ето как бързо да си създадете луксозен обяд. Желаем ви добър апетит!
Фини пилешки гърди "sous vide" (су-вид)
За тази рецепта се нуждаете от специални вакуумиращи пликове за готвене и устройство, което изтегля целия въздух от торбата (т.нар. "су вид"). Устройството е скъпо, но ще ви се отплати, ако искате да съхранявате повече месо или друга храна. Вакуумираните продукти остават свежи по -дълго, така че можете да ги съхранявате удобно в хладилника и фризера и заемат много по-малко място.
Продукти:
2 парчета пилешки гърди с кожа
смес от подправки на вкус
сол
масло
Приготвяне:
Посолете месото от двете страни и поръсете с подправки на вкус. След това го поставете в найлонови торбички, изсмучете въздуха и варете на ниска температура за около 1,5 часа.
Извадете свареното месо от плика, подсушете с хартиени кърпи и запечете от двете страни в сгорещено олио.
Пилешко филе на скара с хрупкава коричка
Продукти:
пилешки гърди
царевично или картофено нишесте
соев сос
сол на вкус
Приготвяне:
Нарежете пилешките гърди на по-тънки филийки и леко ги начукайте. Посолете, оваляйте в нишесте, накиснете в соев сос и запържете от двете страни на скара или в горещ тиган. Желаем ви добър апетит!
Пилешки гърди, изпечени във фолио
Продукти:
700 г пилешки гърди
сол и подправки на вкус
сушен чесън
слънчогледово олио
Приготвяне:
Смесете всички подправки в купа с малко олио, разпределете върху пилешките гърди и мариновайте поне 1/2 час. Направете купа от фолиото, поставете върху него маринованите пилешки гърди и ги пъхнете открити в предварително загрята фурна на 250 ° C за около 15 минути.
Много е важно да не отваряте вратата на фурната по време на печене. Готово. Пилешките гърди са нежни, сочни, с хрупкава коричка. Желаем ви добър апетит!