5 начина бързо да посолите зелето в буркан, за да го запазите хрупкаво-Готово зеле за 2 часа

вход през zajenata.bg
За Жената
5 начина бързо да посолите зелето в буркан, за да го запазите хрупкаво-Готово зеле за 2 часа
1509
Снимков материал: pixabay.com
5 начина бързо да посолите зелето в буркан, за да го запазите хрупкаво-Готово зеле за 2 часа

Зелето в буркан може да се осоли по бърз начин, а след 2-4 дни можете да се насладите на вкусно ястие. Предложените рецепти ви позволяват да изберете опция, която ще отговаря на вашите вкусови нужди. Зелето може да бъде със сол, захар или изобщо без тях, но се получава бързо, вкусно и здравословно.

Как да солите зеле в буркан

Прадядовците са използвали дървени каци за кисело зеле, като единствен съд, който е бил по това време. Освен това нямало къде да съхраняват запаси от зеленчуци и ги осолявали, така че да издържат цяла зима.

21-ви век е и необходимостта да се правя кисело зеле в големи количества вече е изчезнала, а за малките е подходящ обикновен буркан. Има предимства пред тенджери или бъчви - напълно безопасен е за кисела и солена среда.

Основни препоръки за мариноване на зеле в буркан:

  • контейнерът трябва да бъде добре измит;
  • изсушава се от влага, освен това, ако желаете, може да се стерилизира;
  • не трябва да има люспи или пукнатини;
  • зелето се налага в буркана почти до върха, така че да заеме необходимия обем;
  • всеки ден ще трябва да се пробива с дървена пръчка, докато процесът на ферментация е в ход;
  • бурканът със зеле по време на ферментация трябва да бъде в друг съд - купа или тенджера, така че сокът да не се разлива върху масата;
  • готовото зеле не може да се премести, а да се покрие с капак и да се постави в хладилник.

Рецепти за това как бързо да посолите зелето, така че да е хрупкаво

Вкусът на осоленото зеле ще зависи от това коя глава зеле е избрана за мариноване. Ако има зелени, дебели и жилави листа, тогава зелето ще остане твърдо, въпреки всички усилия. Това могат да бъдат късни зимни сортове, които са предназначени за много дълго съхранение. Те също имат малко сок, защото все още не са напълно узрели и няма да има достатъчно сок за ферментация.

Препоръчително е да изберете зеле с бели листа, при което зелевата глава има леко сплескана форма.

продукти:

  • глава зеле - около 2,5 кг (това е достатъчно за 3-литров буркан);
  • моркови - 2 бр. среден размер;
  • сол - 50 г (20 g всеки - на 1 кг зеле);
  • захар - 1 супена лъжица 

Подготовка:

  • нарежете зелето по удобен начин;
  • настържете морковите, добавете към зелето;
  • изсипете сол върху зелето и разбъркайте отдолу нагоре, така че всички компоненти да се разпределят равномерно:
  • сложете зелето в буркан, оставяйки малко място над гърлото - леко се издига по време на ферментацията;
  • залейте зелето със студена вода. Ако има достатъчно сок, тогава не можете да наливате вода или да добавяте на следващия ден, когато стане ясно колко е достатъчно;
  • не е необходимо да затваряте плътно горната част на кутията, затова я оставяте отворена или покривате с марля;
  • на следващия ден процесът на ферментация ще започне и на повърхността ще се появят мехурчета от въздух. Зелето трябва да се пробие с пръчка до самото дъно, така че въглеродният диоксид да излезе, в противен случай може да има горчив вкус, когато приключи;
  • зелето с добра ферментация ще бъде готово за 3 дни, но ако стаята е хладна, може да бъде осолена за 5 дни. Готовността се определя от спирането на бълбукащата саламура и нейното избистряне;
  • изцедете саламурата от зелето в съд и добавете захар към него. Разбъркайте и изсипете отново в буркана;
  • покрийте буркана с капак и приберете в хладилника. Оставете да престои още един ден и зелето е готово за употреба.

Как да си направим хрупкаво зеле без сол и захар

Можете да солите зеле без сол и захар. Приготвя се бързо, а резултатът е малко по-различен от традиционното зеле. Зелето ще бъде хрупкаво с остър вкус, напомнящ на мариновани ябълки.

За приготвяне на зелето трябва да бъде нарязано и поставено в контейнер. Препоръчително е да вземете купа или тенджера, за да можете да я натискате. За този вид приготвяне зелето трябва да се нареже на по-широки ленти или кубчета. Добавете 5 зърна черен пипер към 0,5 кг зеленчук. Залива се с обикновена чиста вода, отгоре се поставя чиния, капак или друг плосък съд и се слага всякакъв гнет. Дори кутия с вода може да работи. В тази форма зелето трябва да престои на стайна температура в продължение на 3 дни. След това се прибира в хладилник за още 3-4 дни, за да достигне желаното състояние.

Можете да сервирате зеле, като го подправите с растително масло. Саламурата не се излива, а се използва за следващата порция, след което се готви 2 пъти по-бързо. Трябва да нарежете зелето, да поставите в купа и да добавите останалата готова саламура. Ако не е достатъчно, тогава се долива обикновена вода. За втори път можете да добавите всякакви съставки към зелето - сладки чушки, моркови, цвекло или плодове, горски плодове. На масата при стайна температура ще бъде достатъчно да го държите за 36 часа и след това да го поставите в хладилника за узряване.

Бърз начин за приготвяне на зеле в буркан

Зелето може да се приготви по бърз начин и може да се опита след няколко часа. Няма да е кисело зеле или осолено, а кисело зеле. Но вкусът му е много приятен и е подходящ за варианта да си вземете салата вече за обяд или вечеря.

Продукти:

  • зеле - 1,5 кг;
  • моркови - 2 бр.;
  • вода - 2 чаши;
  • оцет (за предпочитане ябълков) - 100 г;
  • захар - 2 супени лъжици
  • сол - 1 супена лъжица 
  • растително масло - 1 супена лъжица;
  • черен пипер на зърна;
  • дафинов лист.

По желание добавете лентички чушки и чесън.

Приготвяне:

  • нарежете зелето;
  • настържете моркови;
  • смесете зеле с моркови, поставете в буркан;
  • сварете марината от вода, сол, захар, растително масло с добавка на дафинови листа и черен пипер. Когато заври, трябва да налеете оцета и да го изключите. Залейте зелето с гореща марината;
  • покрийте буркана с капак и оставете на масата, докато изстине.

Зелето е готово за ядене след 2 часа. Но ще стане още по-вкусен, когато стои в хладилник.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft