Патладжани по турски - такава вкусотия заслужава всеки! На всичкото отгоре се приготвя лесно и от подръчни продукти. Патладжани с кайма е комбинация, която никой не би отказал, а като добавите чесънче и доматен сос, се получава нещо разкошно:
Патладжани по турски
Продукти:
- 5 патладжана
- 250 гр.кайма (говеждо месо)
- 4 глави лук
- 2 скилидки чесън
- 2 червени чушки
- малка връзка магданоз
- растително масло
- сол, черен пипер на вкус
- 1/2 ч.л.захар
За соса:
- 2 с.л.доматено пюре
- 1,5 чаши вода
Получаване:
Отрежете кората от измитите патладжани, както е показано на снимката.
Направете дълбок надлъжен разрез от едната страна и поставете патладжаните в подсолена вода за 30 минути, за да се освободи горчивината в тях.
След това ги изплакнете, подсушете и намажете хубаво от всички страни с растително масло. Поставете патладжаните на тава за печене, намазана с олио, за предпочитане с цепката нагоре.
Поръсете ги с нарязаните на ситно чушки и нарязания магданоз.
Извадете патладжаните от фурната и с помощта на лъжица и нож ги разтворете така, че да направите място за плънката. Можете леко да намачкате средата с лъжица, така че да разширите мястото. Не ги вадете от тавата.
Поръсете във всеки отвор щипка захар (буквално щипка). Запълнете плътно с плънката от кайма и украсете с резенчета домат и парчета чушка.
Разредете доматената паста с вода и я излейте в тавата за печене. Печете на 180 ° С за 20-30 минути.