Чудили ли сте се как се появиха бонбоните? И те дойдоха при нас от най-кулинарното сладко място на земята - Изтока . Именно там пионерските сладкари започват своите експерименти с различни плодове и подправки . Днес ръчно приготвените сладки са любимото място на опитните домашни готвачи. Такива бонбони са по-безопасни и вкусни от фабричните, така че най-често се правят за деца.
Редакцията ни с удоволствие ще ви разкаже как да си направите вкусни здравословни бонбони у дома . Най-простите са смес от сушени плодове и ядки. Тези деликатеси са не само много питателни, но и здравословни. Страхотна алтернатива за любителите на сладкото.
Как да направите бонбони със собствените си ръце - 5 рецепти:
Рецепта 1
Съставки
70 г сушени кайсии
50 г орехи
0,5 супени лъжици пчелен мед
1 супена лъжица мляко
90 г черен шоколад
кокос на вкус
сусам за декорация
Подготовка
Начупете черния шоколад. Разтопете го с млякото на водна баня.
Нарежете на ситно ядки и сушени кайсии или смелете в блендер.
Комбинирайте разтопен шоколад, сушени кайсии, ядки и мед.
Охладете го. От получената маса разточете малки топчета.
Потопете ги в кокосово или сусамово семе.
Рецепта 2
Съставки
250 г сушени смокини
100 г шоколад
1 супена лъжица масло
50 г орехи
какао на вкус
Подготовка
Накиснете смокините във вряла вода за 15 минути, след което подсушете с хартиена кърпа.
Разтопете черния шоколад на водна баня или в микровълнова фурна. Можете да добавите една чаена лъжичка масло.
Направете напречен разрез в основата на смокините.
Напълнете го със смлени орехи.
Оформете трюфелите, след което ги потопете един по един в топъл шоколад. Поставете сладките внимателно върху решетка.
Когато шоколадът се стегне, можете да оваляте бонбоните в какао и да гарнирате с ядки.
След това поставете бонбоните в хладилника за няколко часа.
Рецепта 3
Съставки
200 г сушени кайсии
сок от половин лимон
200 г стафиди
1 супена лъжица пчелен мед
200 г фурми
200 г печени бадеми
Шипка сол
сусам
Подготовка
Прекарайте сушени кайсии, стафиди и фурми през блендър
Смелете бадемите в блендер.
Добавете лимонов сок, мед, сол.
Разбъркайте всичко, оформете топчета със сухи ръце и оваляйте всяко в сусам.
Разточете отново всички сладки в ръцете си по-подробно.
Рецепта 4
Съставки
стафиди
фурми
бадем
Подготовка
Смелете всички съставки в блендер.
Оформете слой върху дъската и го нарежете на малки правоъгълници.
Поставете пергамента върху тава за печене. Подредете заготовките. Изпратете за 10 минути в предварително загрята до 150 градуса фурна.
Охладете го. Енергийните блокчета от сушени плодове са готови!
Рецепта 5
Съставки
300 г извара
50 г ядки
150 г бисквити
1 супена лъжица захар
50 г млечен шоколад
ванилова захар на вкус
какао на вкус
канела на вкус
мак на вкус
Подготовка
Прецедете изварата през цедка или намачкайте добре с вилица.
Комбинирайте сместа с ванилия и обикновена захар.
Добавете ядки, натрошени бисквитки. Разбъркайте до гладкост.
От получената маса оформете бонбони.
Потопете ги в разтопен шоколад. По желание можете да добавите мак, канела или какао.
Поставете получените бонбони върху чиния.
Охладете. След час сладките с извара са готови за консумация.
Разбира се, всички сушени плодове трябва да се измият добре преди готвене. С всеки вид се получават интересни комбинации : фурмите често се вземат за основа, като сладост. Сушените кайсии и сушените сини сливи придават киселост на сладките! Споделете вашите успешни рецепти и тайни, много е интересно как нашите читатели радват семейството си!