В интернет можете да намерите голям брой ястия с патладжани, едно от които са рулцата с различни пълнежи.
Рулца с твърди сирена патладжан:
- големи патладжани - 2-3 бр .;
- твърд кашкавал - 50 г;
- мека извара - 100 г;
- чесън - 2-3 скилидки;
- зелени подправки- на вкус;
- сол, черен пипер - на вкус.
Приготвяне:
Предварително накиснете патладжана, нарязан на тънки филийки в солена вода за 15-20 минути, за да се отървете от горчивината. След това внимателно ги подсушете и изпържете от двете страни в растително масло. Поставяме готовия патладжан върху хартиена кърпа, за да се освободим от излишната мазнина.
Приготвяме пълнежа: кашкавал на ситно ренде и го смесваме с извара, ситно нарязани билки, чесън и подправки.
Намажете плънката от патладжана, навийте го на рулца, сложете го в чиния. По желание ястието може да бъде украсено със зелени подправки.
Рулца от патладжан с орехи:
- големи патладжани - 2 бр .;
- зелени подправки - магданоз, копър - на вкус;
- натурално маслено кисело мляко или заквасена сметана - 3 супени лъжици;
- подправки и чесън на вкус.
- смлени орехи - 0,5 чаши.
Метод на готвене:
Патладжанът, нарязан на тънки плочи, накиснат в солена вода и запържвам в растително масло до златисто кафяво. За пълнежа смесете орехите със заквасена сметана или кисело мляко, билки, чесън и подправки. Смазваме охладените патладжани с пълнежа и ги навиваме на рулца.
Патладжанено руло с гъби
За тази рецепта ще ни трябва:
големи патладжани - 2-3 бр .;
гъби (печурки) - 200 г;
зелени подправки;
чесън, подправки - на вкус;
лук - 1 средна глава.
Приготвяне:
Приготвяме патладжаните по обичайния начин, запържваме ги и даваме време да изстинат.
Нарязваме лука на полу пръстени, гъбите на тънки филийки. Всичко това се запържва в растително масло, докато течността се изпари. Оставете да се охлади и смесете гъбите с билки, подправки и майонеза.
Разстелете пълнежа върху патладжана и навийте филийките на рула.
Патладжан с черен пипер
За тази рецепта ще ни трябва:
- големи патладжани - 2-3 бр .;
- чушка червена - 1 бр .;
- заквасена сметана - 4 супени лъжици;
- магданоз
- подправки на вкус.
Приготвянето на патладжана не се различава от предишните рецепти.
Нарежете магданоза и смесете със заквасена сметана и подправки, нарежете чушката на малки парченца.
Намажете охладения патладжан със заквасена сметана и билки, сложете резенче чушка и увийте рулото.
По желание чушката може да бъде заменена с домати.
Патладжан на руло
Ще ни трябва:
- големи патладжани - 2-3 бр .;
- кашкавал - 200 г;
- варени яйца - 4 бр .;
- наденица или шунка - 100 г;
- майонеза - 4 супени лъжици;
- магданоз и/или копър;
- подправки, чесън - на вкус.
Метод на приготвяне:
По горния начин приготвяме патладжаните, запържваме ги и оставяме да изстинат.
Междувременно пригответе пълнежа: на едро ренде три яйца също търкаме сиренето, но на ситно ренде нарязваме на ситно зелените подправки, прекарваме чесъна през преса.
Смесете чесъна и подправките с майонезата. Добавете половината от получената смес към яйцата и разбъркайте. Добавете останалата част от чесновата майонеза към кашкавала.
Поставяме патладжаните върху фолио, припокривайки се един с друг.
Поръсваме слоя патладжан с кашкавал, разпределяме нарязания на чинии колбас или шунка, намазваме ги със смес от яйца и майонеза отгоре. С помощта на фолиото внимателно навиваме рулото и го поставяме в хладилник за един час.
След изтичане на времето отстранете фолиото от рулото, нарежете го на порции, поставете го върху чиния и украсете със зеленина.