Нашите баби знаеха най-добре как да спестят пари и в същото време да приготвят вкусна храна.
Сиромашките ястия получиха името си, защото струват не повече от 10 лева, а могат да нахранят цялото семейство. Ето за кои ястия става въпрос...
Снимка: Фейсбук
Боб
Продукти:
- 500 г бял боб
- 1 глава лук
- 2 моркова
- 250 г сланина или бекон
Приготвяне:
Лукът и морковът се задушават в малко олио, след което се добавят нарязаните сух бекон и боб, които сте измили и накиснали във вода предната вечер.
Цена: 500 г боб е около 4 лева, 250 г сланина/бекон е 3,50 лв, лук и моркови около 1-2 лв. Общо – 9,50 лв.
Снимка: Фейсбук
Зелен фасул с пиле
Продукти:
- 400 г замразен зелен фасул
- зеленчуци за супа (моркови, лук, целина)
- 250 г бяло пилешко месо
- сол, черен пипер, супена лъжица мазнина, пресен магданоз
Приготвяне:
В по-дълбока тенджера в малко олио се задушават лукът и наситнените зеленчуци за супа. Добавете нарязаното пилешко бяло месо, след това добавете зеления фасул и подправките и оставете да къкри около 15 минути. Налейте вода и варете около час. След това добавете пресен магданоз и сервирайте.
Снимка: Фейсбук
Кисело зеле със свински ребра
Продукти:
- 1 глава кисело зеле
- 500 г свински ребра
- 100 г бекон
- черен пипер, сух червен пипер
Приготвяне:
Зелето се нарязва на ситно, след което се нарежда в по-дълбока тенджера, ред зеле, ред бекон и сухи ребърца и ред зеле. Всичко това се подправя със сух бахар, малко дафинов лист и се залива с малко вода. Пече се около два часа.
Снимка: Ezine.bg
Здравословна зелена супа
Продукти:
- зеленчуци за супа
- 200 г картофи
- 250 г млада коприва
- 50 г ориз
Приготвяне:
Запържете зеленчуците за супа (лук, моркови и целина), след което добавете наситнената коприва и картофите. Налива се вода и се вари около половин час. Добавете шепа измит ориз и подправките и варете още 15 минути.
Снимка: Фейсбук
Пиле яхния с картофи
Продукти:
- 2 големи пилешки бутчета
- 500 г картофи
- зеленчуци за супа
- 1 глава лук
- подправки
Приготвяне:
Зеленчуците се задушават в олиото, добавят се пилешкото, нарязаните картофи и подправките, заливат се с вода и се варят около 40 минути. Отстранете месото от костите, след което го върнете в бульона, добавете пресен магданоз и свалете ястието от котлона.