Кой не обича пиленце? Особено сочно, ароматно и разпадащо се от кокала? Именно такава рецепта сме ви приготвили днес - пиле по грузински е всичко, за което сте си мечтали. Жарено в масълце, а след това задушено в глинен съд и накрая поднесено с ароматен чеснов сос .
Пиле по грузински
Продукти:
1 пиле
5-7 скилидки чесън
5 с.л.олио за пържене
50 гр.краве масло
1 чаша прясно мляко
грузински подправки (учо-сунели, адджика, кориандър и др.) или каквито вие обичате - на вкус;
сол, черен пипер - на вкус
Приготвяне:
Измийте добре пилето и го разрежете по гръбнака. Внимателно го начукайте с чук за пържоли, така че пилето да приеме по-плоска форма.
Намажете го с избраните подправки и сол от всички страни. Най-добре е да използвате характерните грузински подправки, но те имат силно изразен вкус, така че може да ги замените с любимите ваши подправки за пиле. Препоръчително е пилето да остане обвито в тези подправки за около 30 минути и веднага можете да започнете да го пържите. Изсипете растителното масло в тенджерка, загрейте го и сложете пилето.
Покрийте с тежък капак или сложете нещо тежко на обикновен капак.
Изпържете пилето от едната страна за около 15 минути, докато стане красиво златисто-кафяво.
След това го обърнете и запържете за около 15 минути от другата страна до красива кафява коричка. Пилето трябва да е почти готово.
Почти готовото изпържено пиле прехвърлете върху дъска.
Нарежете на порции.
Порционираните парчета прехвърлете в глинен съд (грузинците имат специален съд, подобен на нашия гювеч с капак) и пъхнете във фурната.
Още докато пилето се пържи, пригответе соса. За целта сложете маслото в тиган и добавете минатия през преса чесън. Пържете до леко зачервяване на тих огън. Можете да посолите малко. След това добавете млякото, оставете да заври, намалете котлона и гответе така няколко минути, докато сосът се сгъсти леко.
С получения сос залейте парчетата пиле.
Пъхнете във фурната, предварително загрята на 200 градуса, и печете 15 минути, не повече, за да не пресушите пилето.
Когато е готово, извадете от фурната и сервирайте.
Приятен апетит!