5 скилидки чесън + бучка масло и пиленцето става мозък - разпада се от кокалите:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
5 скилидки чесън + бучка масло и пиленцето става мозък - разпада се от кокалите:
5 скилидки чесън + бучка масло и пиленцето става мозък - разпада се от кокалите:
7141
5 скилидки чесън + бучка масло и пиленцето става мозък - разпада се от кокалите:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Кой не обича пиленце? Особено сочно, ароматно и разпадащо се от кокала? Именно такава рецепта сме ви приготвили днес - пиле по грузински е всичко, за което сте си мечтали. Жарено в масълце, а след това задушено в глинен съд и накрая поднесено с ароматен чеснов сос .

Пиле по грузински

пиле на глинен съд

Продукти:

1 пиле 
5-7 скилидки чесън 
5 с.л.олио за пържене 
50 гр.краве масло 
1 чаша прясно мляко 
грузински подправки (учо-сунели, адджика, кориандър и др.) или каквито вие обичате - на вкус; 
сол, черен пипер - на вкус

пиле в глинен съд

Приготвяне:

Измийте добре пилето и го разрежете по гръбнака. Внимателно го начукайте с чук за пържоли, така че пилето да приеме по-плоска форма.

Намажете го с избраните подправки и сол от всички страни. Най-добре е да използвате характерните грузински подправки, но те имат силно изразен вкус, така че може да ги замените с любимите ваши подправки за пиле. Препоръчително е пилето да остане обвито в тези подправки за около 30 минути и веднага можете да започнете да го пържите. Изсипете растителното масло в тенджерка, загрейте го и сложете пилето.

Покрийте с тежък капак или сложете нещо тежко на обикновен капак.

Изпържете пилето от едната страна за около 15 минути, докато стане красиво златисто-кафяво.

След това го обърнете и запържете за около 15 минути от другата страна до красива кафява коричка. Пилето трябва да е почти готово.

Почти готовото изпържено пиле прехвърлете върху дъска.

Нарежете на порции.

Порционираните парчета прехвърлете в глинен съд (грузинците имат специален съд, подобен на нашия гювеч с капак) и пъхнете във фурната.

Още докато пилето се пържи, пригответе соса. За целта сложете маслото в тиган и добавете минатия през преса чесън. Пържете до леко зачервяване на тих огън. Можете да посолите малко. След това добавете млякото, оставете да заври, намалете котлона и гответе така няколко минути, докато сосът се сгъсти леко.

С получения сос залейте парчетата пиле.

Пъхнете във фурната, предварително загрята на 200 градуса, и печете 15 минути, не повече, за да не пресушите пилето.

Когато е готово, извадете от фурната и сервирайте.

Приятен апетит!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft