Вкуса и качеството на доматите зависят от съотношението между захари и киселини. Колкото по-малко киселини и повече захари съдържат, толкова по-вкусни са те.
Много светлина - засадете доматите там, където ще получават много светлина и където са защитени от студени ветрове.
Правилното поливане - влажността на почвата при доматите трябва да бъде висока. За най-добри резултати може да не ги поливате толкова често, но изобилно. Преполиването не е желателно - излишната влага ще доведе до воднисти домати.
Топла вода - избягвайте поливането със студена вода, особено когато температурата на въздуха е много висока. Използвайте престояла на слънце вода, като в нея може да добавите малко естествена тор (компост).
Сол и пепел - за "сладост" опитните градинари препоръчват плодните растения да се подхранят с малко сол и пепел (1 супена лъжица сол и 1 чаена чаша пепел на 10 литра вода). Изсипете само 1/2 литър от този разтвор под всяко растение. За същата цел може да използвате и малко морска вода.
Пълно узряване - доматите трябва да узреят неоткъснати. Колкото по-дълго време са на растението, толкова повече хранителни вещества получават от него. Затова ги изчакайте да узреят напълно, преди да ги откъснете.