Достатъчно количество витамини в организма ни му помага да функционира нормално. Но, за съжаление, не знаем как да натрупваме тези полезни вещества. Следователно трябва да ги попълваме редовно. Повечето от витамините, които получаваме от храната. През зимата зеленчуците и плодовете, отглеждани в оранжерии, едва ли могат да се похвалят с достоен витаминен състав. Ето защо пролетният дефицит на витамини е толкова често срещан при хора от всички възрасти.
Изглежда, че единственият начин да се избегне недостигът на витамини е да се купи половината от дрогерията или аптеката лекарства. Но дори и в началото на пролетта можете да намерите продукти, които съдържат всичко необходимо. Най-интересното е, че ще намерите поне половината от тях в кухнята си. И така в какви храни и какви витамини можете да намерите?
Как да преодолеем пролетния дефицит на витамини
Кисело зеле
В очакване на пресни сезонни плодове и зеленчуци богати на витамин С ще помогне кисело зеле . Вярвате или не, количеството аскорбинова киселина в него е четири пъти повече, отколкото в лимоните. Зелето е богато и на други полезни елементи. Съдържа витамини А, К и В, желязо, калий, магнезий и цинк. А бифидобактериите и лактобацилите ще имат благоприятен ефект върху червата.
Телешки черен дроб
Един от най-здравословните продукти. Редовната консумация на черен дроб ще ви помогне да възстановите жизнеността и да подобрите настроението си. Всичко това благодарение на добрия витаминен състав: витамини D и A, част от групата B, ниацин и желязо. Говеждият черен дроб може да се пържи, сварява и добавя към салати .
Тъй като от яйцето се ражда нов живот, те съдържа почти всички важни витамини и минерали. Комплект аминокиселини, мастни киселини, калций, фосфор и каротин ще подобрят състоянието на кожата, косата и ноктите. И въпреки че количеството хранителни вещества в яйцата е по-малко през зимно-пролетния период, те не могат да бъдат изключени от диетата.
Елда
Вече знаете, че зърнените култури са източник на бавно усвоими въглехидрати и растителен протеин. Особено искам да подчертая елдата. Съдържа витамини от група В и РР, желязо, манган, магнезий и калций. Елдата намалява нивата на глюкоза в кръвта и има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система. Тя също така ще ви помогне в борбата с холестерола.
Консерви от риба
Струва си да си припомним за омега-3 мастните киселини. Те са отговорни за функционирането на мозъка и сърдечно-съдовата система, а също така подобряват зрението. И повечето от тях са в рибата. Но не бързайте да изпращате съпруга си на риболов. Дори в консервираната мазна риба има достатъчно от този елемент. Разтворимите в мазнини витамини А, Е и D също са достатъчни в консервираните храни. Затова отворете консерва от сардини или риба тон, добавете към салата и яжте с хляб.
Направете меню за седмицата и включете изброените храни. Ще видите, здравето ви ще се подобри и умората ще бъде премахната сякаш от раз. Включете ябълки в диетата си , те също имат много полезни неща. И преди да имате време да погледнете назад, ще се насладите на първите плодове. Бъдете здрави!