Водещ признак при хипертонията е високото артериално налягане, обусловено от нервно-функционални нарушения в регулацията на съдовия тонус. От хипертония боледуват и мъже и жени.
Пораженията на съдовете на главния мозък под влиянието на високото кръвно би могло да предизвикат нарушение в мозъчното кръвообращение. То води до парализа, нарушения в чувствителността, а нерядко и смърт. Друг опасен резултат от хипертоничните кризи са инфарктите.
Наред с клиничните и лекарствени методи за лечение на хипертонията, има и немалко, проверени от практиката рецепти от народната медицина.
Рецепта 1
Състав: 5 г кора от върба, 1 г цветчета и листенца от глухарче, 1 г пелин, 15 г бял равнец, 10 г мляно ленено семе, 150 г вряла вода.
Приготвяне: 1 суп.л. от сместа се залива с врялата вода в емайлиран съд. Захлупва се с капак. Оставя се за 30 минути. Получената настойна се прецежда. Сместта се изтисква.
Употреба: Приема се по 2 пъти на ден, 30 минути преди хранене в продължение на 1 месец.
Рецепта 2
Състав: 10 г цветчета от маточина, 20 г коса от царевица, сокът от 1 лимон, 0,5 л вряла вода.
Приготовяне: Изцедете сока на лимона. Сложете сместта в емайлиран съд и залейте с врялата вода. Сложете сместта да ври на водна баня 20 минути. Изчакайте да изстине. Прецедете получената отвара, изстискайте сместта. Сипете сока от лимона в отварата.
Употреба: Пият се по 1/2 чаши 3 пъти дневно, 30 минути след след хранене. Провеждат се 3 курса по 7 дни с интервал 5 – 7 дни.
Рецепта 3
Състав: черупките от 30 ореха, 30 корени от царевица, 1 л вряла вода.
Приготвяне: Измийте черупките от орехите, сложети ги в емайлиран съд и ги залейте с 0,5 л от врялата вода. Варете ги на бавен огън 15 минути. Прелейте течността в термос и я оставете да отлежи 2 часа. През това време измийте корените на царевицата, сложете ги в емайлиран съд, залейте ги с останалата вода и ги варете на водна баня 30 минути. Оставете ги да изстиват на топло място още 30 минути. След това смесете двете отвари. Прецедете получената смес, прелейте я в стъклен буркан с капак на винт и съхранявайте в хладилника.
Употреба: Приема се по 3 пъти дневно по 1/2 чаша 20 минути преди хранене в продължение на 2 месеца.
Рецепта 4
Състав: 500 г сок от арония, 50 г млени пшенични трици.
Приготвяне: Сокът се кипва. Млените пшенични трици се слагат в емайлиран съд и се заливат с горещия сок. Варят се на слаб огън 7 минути. Оставя се да изстине и се прецежда.
Употреба: Приема се по 1/2 чаша 3 пъти дневно по време на хранене. Провежадат се 2 курса по 10 дни с интервал 5 дни.
Рецепта 5
Състав: 50 г покълнали зърна от пшеница, сокът от 1 лимон.
Приготвяне: Изцедете сока на лимона. Кълновете залейте с вряла вода, сложете в емайлиран съд и залейте със сока от лимона. Сложете сместта да поври 5 – 7 минути на водна баня. След като изстине я прецедете, а сместта изстискайте.
Употреба: Према се по 1/2 чаша сутрин на гладно на серии от по 3 дни с интервал 3 дни.