5 храни богати на цинк, които трябва да включите в менюто си, ако искате силен имунитет

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
5 храни богати на цинк, които трябва да включите в менюто си, ако искате силен имунитет
26682
Снимков материал: pixabay.com
5 храни богати на цинк, които трябва да включите  в менюто си, ако искате силен имунитет

Цинкът е жизненоважен за нас елемент, който се съдържа в много продукти. Но ако се храните нерационално, тогава можете да се чувствате зле дълго време и да не знаете защо. Затова ще ви кажем кои храни съдържат най-много цинк. Ще говорим и защо изобщо ни е необходим и какво ще се случи, ако не се консумира достатъчно.

По-голямата част от цинка в тялото е в мускулите, панкреаса и гениталиите на мъжете . Съдържа се и в еритроцитите, тоест взема пряко участие в дихателния процес. Освен това е много важно за адекватното функциониране на имунната система .

Цинкът е от съществено значение за метаболизма на витамин Е, който е от съществено значение за здравата кожа и коса . Цинкът участва и в създаването на много важни хормони в телата ни. Така че можете да видите, че значението му не може да бъде надценено.

 

Ако този елемент не е достатъчен, тогава са възможни дългосрочно ниско настроение, умора, загуба на паметта . Зрението също може да се влоши.

Кои храни имат най-много цинк

Морска храна

Рекордьорът по съдържание на цинк е стридата , около 32 mg от елемента на 100 g. Тази доза ще бъде достатъчна за двама възрастни. Омарите, мидите, скаридите също са богати на цинк , те съдържат 1,2-4,0 mg цинк.

Месо

Лидер в тази категория е говеждото - 4,5 mg цинк на 100 г. Телешкото месо съдържа 3,1 mg на 100 g, свинското месо - 2,2 mg на 100 g, пилешкото - 1,5 mg на 100 г.

Това количество е от значение за сурово месо, при термична обработка част от цинка ще бъде загубена, но не значително.

Бобови растения

За вегетарианците всичко не е загубено, тъй като цинкът може да се намери в много бобови растения. Единственият проблем е, че се усвоява малко по-зле. Всичко е свързано с фитатите, които пречат на пълното усвояване на цинка.

100 г леща съдържа 4,8 мг цинк, бял боб - 3,7 мг, нахут - 3,4 мг, грах - 1,2 мг.

Ядки

Ядките са много здравословни във всяко отношение , затова силно препоръчваме да включите различни видове в диетата си. Най-много цинк се съдържа в кашуто - 5,8 mg на 100 г. В орехите - 3,4 mg, във фъстъците - 3,3 mg, в бадемите - 3,1 mg.

Семена

Различните семена имат различно въздействие върху тялото ни, но почти винаги са много полезни. Това е съкровищница от хранителни вещества, които не могат да бъдат намерени в обикновената храна.

Най-много цинк може да се намери в тиквените семки - 10 mg на 100 g, сусамът съдържа 7 mg, слънчогледовите семки - 5,3 mg.

Ако се интересувате от повече информация за ползите от различни семена , посетете наши материали . Това важи особено за жените!

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft