Цинкът е жизненоважен за нас елемент, който се съдържа в много продукти. Но ако се храните нерационално, тогава можете да се чувствате зле дълго време и да не знаете защо. Затова ще ви кажем кои храни съдържат най-много цинк . Ще говорим и защо изобщо ни е необходим той и какво ще се случи, ако не го консумираме в достатъчно количество.
По-голямата част от цинка в тялото е в мускулите, панкреаса и гениталиите на мъжете. Съдържа се и в еритроцитите, тоест взема пряко участие в дихателния процес. Освен това е много важно за адекватното функциониране на имунната система.
Цинкът е от съществено значение за метаболизма на витамин Е, който пък играе основна роля за здравата кожа и коса. Цинкът участва и в синтезирането на много важни хормони в телата ни. Така че сами може да се убедите, че значението му не може да бъде подценявано.
Ако този елемент не е достатъчен, тогава са възможни дългосрочно ниско настроение, умора, загуба на паметта. Зрението също може да се влоши.
Кои храни имат най-много цинк
Морска храна
Рекордьорът по съдържание на цинк е стридата, около 32 mg от елемента на 100 g. Тази доза ще бъде достатъчна за двама възрастни. Омарите, мидите, скаридите също са богати на цинк, те съдържат 1,2-4,0 mg цинк.
Месо
Лидер в тази категория е говеждото - 4,5 mg цинк на 100 г. Телешкото месо съдържа 3,1 mg на 100 g, свинското месо - 2,2 mg на 100 g, пилешкото - 1,5 mg на 100 г.
Бобови растения
За вегетарианците не всичко е загубено, тъй като цинкът може да се намери в много бобови растения. Единственият проблем е, че се усвоява малко по-зле. Всичко е свързано с фитатите, които пречат на пълното усвояване на цинка.
100 г леща съдържа 4,8 мг цинк, бял боб - 3,7 мг, нахут - 3,4 мг, грах - 1,2 мг.
Ядки
Ядките са много здравословни във всяко отношение, затова силно ви съветваме да включите различни видове в диетата си. Най-много цинк се съдържа в кашуто - 5,8 mg на 100 г. В орехите - 3,4 mg, във фъстъците - 3,3 mg, в бадемите - 3,1 mg.
Семена
Различните семена имат различно въздействие върху тялото ни, но почти винаги са много полезни. Това е съкровищница от хранителни вещества, които не могат да бъдат открити в такова количество в обикновената храна.
Най-много цинк може да се намери в тиквените семки - 10 mg на 100 g, сусамът съдържа 7 mg, слънчогледовите семки - 5,3 mg.