Ние сме това, което ядем - тази поговорка не може да е по-вярна в съвременния свят, където ни заливат продукти, пълни с изкуствени съставки. Оказва се, че от неправилното хранене страдат и костите ни, особено тези на хората, предразположени към остеопороза.
Всъщност остеопорозата е проблем №1 за огромен процент жени (и мъже) в зряла възраст, затова е важно да посочим храните, които обострят това състояние.
С напредването на възрастта костите губят калций , стават по-малко плътни и рискът от фрактури се увеличава. Според експерта увреждането на бедрената шийка е особено опасно. За да се предотврати „изхвърлянето” на калция от организма, Соломатина съветва първо да се избягват храни и напитки , съдържащи кофеин .
"Това може да е не само кафето, но и някои енергийни напитки, които съдържат кофеин. Горчивият шоколад, въпреки че е полезен, не трябва да се консумира в големи количества или твърде често, защото също е враг на калция", каза лекарят.
Диетите с ниско съдържание на сол се препоръчват с напредването на възрастта, не само защото солта повишава кръвното налягане при много хора, но и защото „отмива” калция от организма.
Когато избирате продукти в магазина, специалистът съветва да прочетете внимателно техния състав. Ако списъкът включва палмово масло, по-добре е да се откажете от покупката, тъй като то също влияе отрицателно върху усвояването на калция.