Малцина знаят, че някои продукти не трябва да се измиват само преди да се консумират, но измиването причинява увреждане и разпространение на бактерии.
яйца
Преди да бъдат пуснати в продажба, яйцата преминават през процедура "покритие" със защитна обвивка, така че микроорганизмите да не могат да проникнат в обвивката. След това тази обвивка се отстранява и се поставя още един тънък слой от минерали, безопасни за човешкото здраве. И накрая, те се предлагат за продажба.
Не се изисква допълнително измиване, тъй като тънкият защитен слой ще бъде свален.
Прясно пилешко месо
Бактериите от прясно пилешко месо са много опасни за здравето ни, а най-известната сред тях е салмонела. Измиването на пилето с вода преди готвене не премахва тези бактерии, а тя преминава в мивката или в ръцете ви.
Известни световни готвачи ви съветват да готвите пилето два пъти. След първото готвене, сменете водата и продължете да готвите пилето с нова вода. Така че всички бактерии ще изчезнат.
месо
Точно като пиле и други видове прясно месо, не трябва да ги измивате, защото бактериите могат да се разпространят навсякъде.
паста
Не е известно къде излезе теорията, че трябва да измиете пастата, преди да я приготвите. Водата отстранява нишестето и променя вкуса на тестените изделия.
Можете да ги измиете, след като ги готвите, ако планирате да направите салата от макаронени изделия. Ако имате намерение да ги изядете със сос, няма нужда да ги изплаквате с вода.
гъби
Не е нужно да държите гъбите, потопени във вода дълго време. Те имат голяма абсорбционна сила. Добре ги изсушете с хартиена кърпа и направете това само преди да приготвите гъбите.
Плодове и зеленчуци с обелка ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да миете
Ако черупката от плодове и зеленчуци е лъскава, когато я купите, това не означава, че не трябва да се мият у дома. Пресните плодове и зеленчуци винаги трябва да се мият без изключение и само с вода.
След това ги избършете с хартиена кърпа.
Консервирана храна
Бактериите не могат да проникнат в храната благодарение на капачката, но трябва да я измиете консервата отвън, преди да я отворите, тъй като съществува риск да проникнат бактерии, ако не го направите.
Плодове и зеленчуци с кори, които не се консумират
Без значение, че няма да консумирате тези плодове, бактериите от кората все още могат да проникнат в частта от плодовете или зеленчуците, които се консумират.
Ето защо, трябва да измиете бананите, пъпешите, дините и други плодове и зеленчуци с нехранителна обвивка.
ядки
Винаги измивайте ядки като бадеми или орехи. Никога не можете да знаете къде са били държани и как са били съхраниявани. Водата отстранява фитотовата киселина, намерена в суровите ядки.
Тя служи за защита на растението от вредни организми, но може да причини проблеми с човешкото здраве.
Сушени плодове
Тези продукти се считат за едно от най-мръсните неща и това важи особено за тези, които продават насипно.