Болшинството домакини предпочитат да използват при печене суха мая . Тя е много по-удобна и разпространеното мнение е, че с нея няма как нещо да се обърка. Това обаче не е съвсем така.
Оказва се, че приготвянето на тесто със суха мая всичко може да се обърка най-малкото от неправилното съхранение на маята! След това никакви хлебчета и питки няма да втасат! Днес ще ви разкажем как правилно да приготвите тестото със суха мая и да избегнете често срещаните грешки .
Суха мая: как да не развалим тестото
Правилно съхранение
Отворен пакет суха мая трябва да се използва възможно най-скоро. Не се опитвайте да го завържете или да прехвърлите продукта в пликче. Отворената суха мая бързо губи своята активност.
Добавяне на сол
Не смесвайте суха мая със сол и не добавяйте сол към разтворената мая. Можете да посолите тестото само в края на месенето, когато всички съставки вече са добавени. Освен това голямото количество захар също влияе върху качеството на ферментацията.
Пропорции на съставките
Не пренебрегвайте пропорциите, посочени от производителя на опаковката. Използвайте правилното количество мая на килограм брашно. Рискувате да развалите вкуса на тестото, ако искате да ускорите приготвянето му с допълнителна порция мая.
Втасване на тесто
Не ускорявайте процеса на втасване на тестото във фурната. Разбира се, всички искаме да приготвим любимите си сладкиши възможно най-скоро. За тестото с мая най-подходящо е да втасва за около 3 часа при температура 27 ° C. В противен случай можете да развалите аромата и вида на изпечените изделия.
Температури
Не забравяйте, че дрождите са жив организъм. Разбира се, те просто умират при температури над 45 ° C. А маята може да понесе замразяване само веднъж.
Ако спазвате всички правила, вашата инстантна суха мая ще взаимодейства правилно с останалите съставки. А резултатът е пищен, ароматен и мек сладкиш. А вие каква мая използвате най-често?