Маринованият патладжан е една от любимите зимнини на българина. Днес ви предлагаме перфектната рецепта за маринован патладжан с чесън и подправки.
Маринован чеснов патладжан
Продукти:
5-6 средни патладжана
10 скилидки чесън
3 супени лъжици кафява захар
2 чаши вода
100 мл 6% оцет
1,5 ч.л. сол
10 зърна черен пипер
5 дафинови листа
1 ч.л. растително масло
4 карамфилчета (може и без тях)
Приготвяне:
Обелете кората на патладжана и разрежете на две. Нарежете го на филийки и ги запържете в растително масло до златисто.
Всички останали продукти, освен чесъна, смесете в тенджера, сложете ги на огъня, изчакайте маринатата да заври, махнете от печката и оставете да изстине.
Нарежете чесъна на филийки.
Вземете подходящ съд за мариноване. Потопете всяка филийка от патладжан в маринатата и я поставете в съда, редувайки с резени чесън.
Залейте с останалата маринатата, така че патладжаните да плуват.
Поставете за 3-5 дни в хладилник, а след това може и да опитате.