Противно на това, какво си мислим у нас, мусаката всъщност не е традиционно българско ястие. По-точно казано, мусаката е балканско ястие и всяка страна на полуострова си има своя патентована рецепта, по която приготвя традиционната мусака .
С картофи, с патладжани, с тиквички или в различни комбинации, но винаги с кайма - това е формулата за царицата на балканската трапеза!
Има много рецепти за мусака , понякога без сос, понякога с други зеленчуци. Има и постна версия на мусаката без сос бешамел и без месо – само зеленчуци, като вместо мляно месо се използва смлян патладжан, доматен сос и галета. В турската кухня се яде с джаджик (турски таратор) и пилаф. Арабите наричат мусака готвена салата, направена главно от домати и патладжани.
Представяме ви 5-те най-известни рецепти за мусака :
Традиционна българска мусака
Продукти:
· Кайма - 500 гр.
· картофи - 1500 гр.
· лук - 100 гр.
· моркови - 50 гр.
· чушки - 70 гр. червени
· домати - на кубчета от консерва 3 с.л.
· магданоз - пресен 4 - 5 стръка
· олио - 40 мл.
· червен пипер - 2 с.л.
· черен пипер
· сол
За заливката:
· кисело мляко - 400 гр.
· яйца - 2 бр.
· брашно - 2 с.л.
· сол
За сервиране:
· кисело мляко
Начин на приготвяне:
Нарежете лука, чушката и моркова на ситно. Запържете ги с олиото и каймата в тиган. Бъркайте постоянно, за да се раздроби добре каймата и да стане на трохи. Окусете с червен, черен пипер и сол.
Нарежете обелените картофи на кубчета и ги сложете в средно голяма тава. Сипете каймата. Разбъркайте добре и налейте гореща вода, колкото да се покрият картофите.
Гответе в гореща фурна на 200 градуса до омекване на картофите. Добавете доматите и наситнения магданоз. Гответе още около 10 мин.
Направете заличката като разбиете добре яйцата с млякото и брашното. Сложете щипка сол и полейте равномерно мусаката.
Печете в средата на фурната само на горен реотан до запичане на заливката.
Сервирайте с лъжица или две кисело мляко
Арменска мусака
Трябват ни около 3 килограма патладжани, едно кило телешка или свинска кайма, близо 3 кг пресни домати, няколко глави чесън и поне две връзки пресен магданоз.
Патладжаните може първо да запържите леко или да ги наредите сурови – тогава ястието е по-леко. Преди това трябва да ги накиснете във вода, за да им излезе горчилката.
И така – вземете една по-голяма тава, най-добре квадратна, и започнете да нареждате патладжаните, нарязани на кръгчета.
Редите един ред патладжани, а върху него застилате ред от каймата. После поръсвате щедро с нарязания на малки парченца чесън и ситно нарязания магданоз. Следва същото редене – патладжани, кайма, домати, чесън и магданоз – и така, докато свършат продуктите.
Олио, сол и черен пипер поставяте по ваш вкус като количество и печете на фурна, загрята около 240 градуса близо час, час и половина. Не забравяйте да добавяте по малко водичка в тавата, ако видите, че започне да загаря.
А след като ястието е готово, може да му направите заливка.
Албанска мусака с тиквички
Необходими продукти:
500 г кайма
1 кг тиквички
1 връзка магданоз
4- 5 стръка зелен лук
сол на вкус
2 с.л. олио
2 моркова
2-3 с.л. доматено пюре, размито във вода
Начин на приготвяне:
Тиквичките се обелват и се нарязват на кубчета, лукът и магданозът, на ситно, морковите се настъргват. Зеленчуците се смесват с каймата, добавя се пюрето, олиото и сол, на вкус. Всичко се залива с вода. Мусаката се пече в тавичка на 180-200 градуса, около 1 час
Турска мусака с патладжани
Необходими продукти:
· Кайма - 500 г, телешка
· домати - 1/2 буркан, от консерва
· чушки - 2 зелени
· кисели краставички - около 1/2 буркан
· моркови - 1 брой, голям
· яйца - 5 - 6 твърдо сварени
· картофи - 1 кг за картофено пюре
· прясно мляко - 150 мл
· масло - за картофеното пюре
· кашкавал - за поръсване
· сол
· черен пипер
Начин на приготвяне:
Намачкайте консервираните домати и размесете каймата с 2-3 с.л. от него. Загрейте малко мазнина в тиган и задушете нарязаните чушки и морков. Добавете каймата, овкусете с подправки и останалите домати.
Задушавайте, докато доматеният сок не се изпари. През това време сварете и картофите, след което ги направете на пюре с малко сол, масло и прясно мляко. Сварете яйцата и ги нарежете на кръгчета.
В намаслена тава направете канапе от картофеното пюре, отгоре разпределете каймата, ред нарязани краставички и яйца и отново ред пюре. Поръсете с кашкавала и запечете мусаката до златиста коричка.
Гръцка мусака
Необходими продукти:
· кайма - свинска, телешка или смес 700 гр.
· патладжани - 5 бр.
· картофи - 7 бр.
· тиквички - 7 бр.
· домати - 3 бр.
· лук - 1 глава
· чесън - 4 скилидки
· канела - 1/3 ч. л.
· карамфил - 1/3 ч. л.
· черен пипер
· риган
· бульон - пилешки 1 кубче
· сос - бешамел готов 1 пакет
· олио
Начин на приготвяне:
Обеленият и ситно нарязан лук се запържва заедно с чесъна до омекване, след което се добавя каймата. Сместа се запържва леко като разбърква постоянно, за да не се залепят парченцата кайма. Задушава се с доматите, като се добавят подправките - 1/3 ч. л. канела, 1/3 ч. л. карамфил, сол на вкус, черен пипер, риган. Оставя се да ври на слаб огън докато остане на мазнина.
Измитите и почистени зеленчуци се нарязват на кръгчета (0, 5 - 0, 7 см. за патладжаните и тиквичките, а за картофите 0, 3 - 0, 4 см) и се запържват докато порозовеят. Оставят се настрана, за да се отцеди олиото.
Ако трябва да приготвите сами бешамела (3-4 с. л. брашно и 1 л. прясно мляко, 1 яйце) запържете брашното с малко олио, като разбърквате непрекъснато. Добавете млякото и продължете да разбърквате докато се сгъсти (стане на крем), добавете пилешкия бульон, малко черен пипер, 1 скилидка чесън, бучка бяло сирене. След като поизстине, добавете разбитото яйце.
Отцедените от мазнината зеленчуци се нареждат в средно голяма тава - най - отдолу картофите, непосредствено върху тях патладжаните, плънката, която разстиламе равномерно, тиквичките и бешамела. Пече се в умерена фурна (180 градуса) за около 1.5 часа.
Сервира се нарязано на парчета със стайна температура.