5 бързи рецепти за вкусна вечеря с ОГРЕТЕН

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
5 бързи рецепти за вкусна вечеря с ОГРЕТЕН
5 бързи рецепти за вкусна вечеря с ОГРЕТЕН
87529
Източник: akomnik.bg
5 бързи рецепти за вкусна вечеря с ОГРЕТЕН
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Огретенът е едно от най-обичаните от родните домакини традиционни за българската кухня ястия. Той е много икономичен и се приготвя бързо и лесно, за това задължително присъства в менюто на много семейства.

Обикновено се приготвя със сварени картофи и сирене, но ако тази рецепта вече ви е омръзнала, днес за вечеря ви предлагаме куп нови и апетитни варианти.

Вместо обичайните съставки може да експериментирате с тиквички, домати, патладжани, спанак, праз, броколи, грах, моркови, зеле и дори с месо. Ето предложенията ни за вечеря, който се приготвя за нула време. Добър апетит!

 

Зеленчуков огретен

Необходими продукти

  • 1 средно голям патладжан
  • 2 тиквички
  • 500 г чушки
  • 500 г картофи
  • 500 г домати
  • 2 глави лук
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1/2 връзка магданоз
  • 100 мл олио
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвянe

Картофите се сварявате в малко вода. Подготвяте зеленчуците: тиквичките, доматите и лукът се почистват и се нарязват на тънки кръгчета. Патладжанът се нарязва тена тънки филии, които престояват около 1 час. Чушките почиствате от семките и нарязвате на кръгчета, а чесънът и магданозът нарязвате на дребно. Сварените картофи обелвате и режете на колелца. В тавичка нареждате зеленчуците в следния ред - ред домати, поръсени с магданоз, ред лук и тиквички, поръсени с чесън, ред патладжани, посипани с малко лук и т.н. до свършването на продуктите. Оставяте няколко резена домати, които да сложите най-отгоре. Заливате с една чаена чаша топла вода, олиото, поръсвате с черен пипер и печете в умерена фурна до запичане на зеленчуците.

 

Огретен с тиквички

Необходими продукти

  • 1100 г пресни тиквички
  • 1/4 пакетче краве масло
  • 1 кафена чашка олио
  • 120 г кашкавал
  • 2 яйца
  • 1 чаена чаша прясно мляко
  • 2-3 домата
  • 1/2 връзка копър
  • млян черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвянe

Тиквичките се почистват, обелват се и се измиват. Нарязват се на дребни кубчета и изпържват в част от олиото. Нареждат се в намазана с мазнина тавичка, като между редовете се слагат дребно нарязани домати, настърган кашкавал, ситно нарязан копър, млян черен пипер и сол на вкус. Най-отгоре тиквичките се заливат с останалата част от олиото. Отделно се прави рядък бешамелов сос от млякото, брашното, яйцата и кравето масло, с който се прави заливка. Поръсва се с настърган кашкавал и се запича във фурна до зачервяване – около 30 минути. Поднася се топъл.

 

Огретен с пилешко

Необходими продукти

  • 1 пиле
  • 1 ½ ч.ч. ориз
  • 200 г гъби
  • 40 г масло
  • 2-3 яйца
  • ½ ч.ч. прясно мляко
  • 4 с.л. настърган кашкавал
  • сол
  • черен пипер

Начин на приготвянe

Пилето се нарязва на порции и се сварява в подсолена вода. Изважда се, обезкостява се и се нарязва на дребни парчета. В бульона от пилето се сваряват едро нарязаните гъби. Изваждат се и се смесват с месото, сол и черен пипер. Половината от ориза се разстила в намазнена тавичка, върху него се слага месото и се покрива с останалия ориз. Залива се с 3 ½ ч.ч. бульон и се пече в умерена фурна, докато оризът поеме течността. Ястието се залива с разбитите в млякото яйца, сол, слагат се парченца масло и се пече още 10-15 мин. Поднася се поръсено с настърган кашкавал.

 

Огретен с шунка и карфиол

Необходими продукти

  • 1 глава карфиол
  • 1 глава лук
  • 1/2 пакетче краве масло
  • 250 г шунка
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 2 жълтъка
  • 3–4 с.л. галета
  • 4 с.л. настърган кашкавал
  • оцет
  • брашно
  • сол

Начин на приготвянe

Карфиолът се вари 15 минути в подсолена и подкиселена  с 1 ч.л. оцет вода, отцежда се и се накъсва на цветчета. Ситно нарязаният лук се запържва в половината от маслото и се прибавя към карфиола заедно с нарязаната на кубчета шунка. Сместа се поставя в съд от огнеупорно стъкло. В млякото се размива 1 с.л. брашно, смесва се с разбитите жълтъци и щипка сол и се вари на тих огън 3—минути при постоянно бъркане. Сосът се излива върху карфиола и шунката, повърхността се заглажда, наръсва се с галета и се нареждат парченца от останалото масло. Ястието се пече 20–25 минути в умерена фурна, докато се зачерви.

 

Огретен със зеле и бекон

Необходими продукти

  • 1 малка главичка зеле, почистено и настъргано (около 200 г)
  • 150 г бекон, нарязан на кубчета
  • 30 г масло и още малко за намазване
  • 4 скилидки чесън, пасирани
  • ½ връзка пресен магданоз, наситнен
  • смляна морска сол на вкус и черен пипер на вкус
  • 900 г картофи, обелени и нарязани
  • 600 мл сметана
  • 200 г настърган пармезан

Начин на приготвянe

Загрейте фурната на 190 градуса. Загрейте тиган на средно силен огън и запържете бекона без мазнина, докато стане хрупкав. Отстранете от съда. В същия тиган сложете 20 г масло и когато се разтопи, добавете чесъна докато омекне за 2 мин. Добавете зелето и разбъркайте добре. Оставете докато зеле омекне на слаб огън и добавете бекона. Подправете с пипер и сложете магданоза.

Намаслете с останалото масло тавичка. Смесете картофите с 350 мл от сметаната и 100 г от пармезана. Добавете сол и черен пипер. Сипете пласт от тази смес в тавичката, отгоре сипете пласт от сместа със зелето. Повторете пластовете. Отгоре сипете оставащата сметана и поръсете пармезана. Покрийте с фолио и печете 1 час. Открийте и печете още 20 минути.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft