5 добри причини да започнете да ядете картофи по- често

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
5 добри причини да започнете да ядете картофи по- често
5374
Снимков материал: pixabay.com
5 добри причини да започнете да ядете картофи по- често

Картофите имат репутация на храна, която трябва да избягваме само поради факта, че често се приготвя по нездравословен начин.

Примерно картофи пържени в олио се смесват със сирене, майонеза и други добавки. Но по същество чистият картоф е много здравословна храна, която трябва често да консумирате, а следващите пет факта потвърждават това.


Достатъчно калий

Един голям картоф, изпечен съдържа цели 1600 милиграма калий, което е половината от препоръчителната дневна доза. Това е четири пъти по-голямо съдържание на калий от бананите със среден размер, който е най- известния източник на калий. Не само, че той е есенциален електролит, ключов за хидратация и атлетични постижения, калий играе роля в намаляване на кръвното налягане.

Картофът е обвит с полезни фибри.

 Ако консумирате с обелки един голям картоф съдържа 7 грама фибри, което представлява една четвърт от препоръчителната дневна доза. Диетата, богата на фибри ще ви помогне да се чувствате сити по- дълго време, но също така намалява шансовете за сърдечен удар, намалява лошия холестерол и действа като превенция от диабет. Но ако обелите картофът, то той ще съдържа само 1 грам фибри .

Съдържат солидно количество витамин С


Картофите средно съдържа 29 милиграма витамин С, което представлява повече от една трета от този витамин концентриран в портокалите, който е един от най-известните му доставчици. Същият играе ключова роля при поддържане на имунитета и е силен антиоксидант. Представлява добър източник на манган Въпреки че вероятно не сте достатъчно запознати с тази съставка, това не означава, че тя не ви е нужна. Манганът е важен за обработка на протеините, въглехидратите и холестерола, а също така е участвал в изграждането на костите. Един голям картоф съдържа 33 процента от препоръчителната дневна доза манган. Богати са на витамин В6 Този витамин е важен за сърдечно-съдовата, храносмилателната, имунната, мускулната и нервната система. Също така, витамин В6 подпомага производството на важни хормони в мозъка. С 46% от неговата препоръчителна доза, картофите с обелки трябва по-често да се намират на масата.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft