Картофите имат репутация на храна, която трябва да избягваме само поради факта, че често се приготвя по нездравословен начин.
Примерно картофи пържени в олио се смесват със сирене, майонеза и други добавки. Но по същество чистият картоф е много здравословна храна, която трябва често да консумирате, а следващите пет факта потвърждават това.
Достатъчно калий
Един голям картоф, изпечен съдържа цели 1600 милиграма калий, което е половината от препоръчителната дневна доза. Това е четири пъти по-голямо съдържание на калий от бананите със среден размер, който е най- известния източник на калий. Не само, че той е есенциален електролит, ключов за хидратация и атлетични постижения, калий играе роля в намаляване на кръвното налягане.
Картофът е обвит с полезни фибри.
Съдържат солидно количество витамин С
Картофите средно съдържа 29 милиграма витамин С, което представлява повече от една трета от този витамин концентриран в портокалите, който е един от най-известните му доставчици. Същият играе ключова роля при поддържане на имунитета и е силен антиоксидант. Представлява добър източник на манган Въпреки че вероятно не сте достатъчно запознати с тази съставка, това не означава, че тя не ви е нужна. Манганът е важен за обработка на протеините, въглехидратите и холестерола, а също така е участвал в изграждането на костите. Един голям картоф съдържа 33 процента от препоръчителната дневна доза манган. Богати са на витамин В6 Този витамин е важен за сърдечно-съдовата, храносмилателната, имунната, мускулната и нервната система. Също така, витамин В6 подпомага производството на важни хормони в мозъка. С 46% от неговата препоръчителна доза, картофите с обелки трябва по-често да се намират на масата.