Сезонът на тиквата вече е в разгара си, затова ви предлагаме да отидете отвъд тиквените супи. От тиква могат да се приготвят много здравословни ястия, като пресни салати. Ще ви кажем коя салата от тиква е най-вкусна и здравословна.
Тиквата е универсален продукт, който може да се използва за приготвяне на основни ястия, закуски и десерти. Предлагаме ви да опитате няколко рецепти за салата от тиква.
Витаминна салата с тиква и ябълка
Тази салата ще се хареса не само на възрастни, но и на деца. През есента такава салата изглежда ярка и привлекателна, освен това е много здравословна. Ястието е идеално за тези, които спазват здравословна диета и спазват диета.
Продукти:
- 150 г тиква
- 1 морков
- 1 ябълка
- 1,5 ч.л. пчелен мед
- 1 ч.л. лимонов сок
- 50 г орехи
Приготвяне:
Обелете морковите, измийте ги с вода и ги нарежете на тънки кубчета. Можете също да настържете с ренде.
Отстраняваме семките на прясната тиква и отрязваме кората.
Разрежете ябълките на четири части, почистете от семките и нарежете на ивици.
Поставете в купа с останалите съставки.
Изстискайте лимоновия сок в дълбок съд. Добавете меда и разбъркайте добре, докато се разтвори в сока. Можете да добавите щипка смляна канела, ако желаете.
Изсипете готовия дресинг за салата в съда с нарязаните плодове и зеленчуци.
Смелете ореховите ядки в блендер или накълцайте с нож.
Смесете в салатата. Оставете да престои 3-5 минути и сервирайте.
Корейска салата от тиква
Полезно е да се ядат не само пресни, но и мариновани тикви. Опитайте тази корейска рецепта, която е просто перфектна.
Продукти:
- 400 г тиква
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 2-3 люти чушки
- 1 с.л. пчелен мед
- 50 ml слънчогледово масло
- Смлян черен пипер (на вкус)
- 2 с.л. ябълков оцет
- 0,5 ч.л. сол
Приготвяне:
Измийте тиквата, отстранете кората и семките.
Обелете лука, нарежете го на полумесеци и го запържете в растително масло, докато омекне.
Настържете тиквата с ренде за зеленчуци.
Добавете запържения лук към тиквата.
Добавете подправки, оцет, мед, сол, чесън, черен пипер. Залива се със сгорещеното олио (което остава след запържването на лука).
Разбъркайте и охладете за 2 часа.
Салата с тиква и зеленчуци
Това е лека зеленчукова салата, в която вкусът на прясна тиква е успешно съчетан с други съставки. Салатата е много сочна, леко сладникава и много вкусна. Идеална за сервиране преди основно ястие.
Продукти:
- 80 г манголд или спанак
- 150 г тиква
- 1 ябълка
- 2 с.л. сушени боровинки (или стафиди)
- 2 с.л. зехтин
- 1 ч.л.
Приготвяне:
Измийте манголда или спанака, отцедете и добавете в купа.
Обелете тиквата и отстранете семките. Нарежете тиквата на тънки филийки. Това може да стане с помощта на белачка за зеленчуци.
Измийте ябълките, отстранете семките, нарежете на тънки филийки.
Пригответе соса: смесете лимонов сок, горчица и зехтин.
Овкусете салатата с дресинга, добавете сол и черен пипер на вкус. Добавете сушените боровинки и разбъркайте.
Салата от тиква и тиквички
Това е вкусна, лека и здравословна салата от тиква, тиквички и моркови. Всички зеленчуци се използват пресни. Тази салата върви добре с всяко ястие, особено с месо и риба.
Продукти:
- 120 г тиква
- 120 г тиквички
- 1 морков
- 2 с.л. зехтин
- 1-2 чаени лъжички оцет
- Подправки (на вкус)
Приготвяне:
Измийте и подсушете тиквичките, нарежете с ренде на ивици (или настържете).
Обелете и настържете морковите.
Тиквата също се обелва и настъргва.
Смесете зеленчуците, добавете всички подправки към салатата, добавете олио и оцет.
Разбъркайте всичко и оставете да престои 1-2 часа.
Салата от тиква и целина
Витаминната салата от прясна тиква и целина е много сочна, лека и вкусна. Тази салата се приготвя много лесно.
Продукти:
- 1 стрък целина
- 1 морков
- 150 г тиква
- 1 ябълка
- 0,5 лимон
- 2-3 с.л. растително масло
- Подправки (на вкус)
Приготвяне:
Нарежете тиквата, отстранете семките и обелете. Обелете и моркова. Настържете моркова и тиквата.
Нарежете ябълката на кубчета, целината на тънки филийки.
За дресинга смесете лимоновия сок, зехтина и подправките.
Овкусете салатата с дресинга, добавете подправките и разбъркайте. Оставете да престои поне половин час.