Кой не обича вкусна, хранителна и в същото време диетична храна, която няма да навреди на фигурата ви? Чували ли сте за понятието топла салата, приятели. Топлата салата принадлежи към категорията ястия, които са подходящи за всеки случай и по всяко време на годината. Но в студа са най- предпочитани- факт.
Малко хора знаят, че първоначално всички салати са били топли. А салатата произлиза от древни времена от римляните. Те били първите, които съчетали в една чиния пресни билки, листа, зеленчуци, парчета печено месо и подправки , всичко това комбинирано с ароматни ориенталски подправки,смесени с нажежен мед и масло.
Топли рецепти за салата
Салата от моркови с портокалова превръзка
съставки:
800 г моркови
2 супени лъжици семена от копър
0,5 лук
2 супени лъжици портокалов сок
2 супени лъжици зехтин (за печене)
1 супена лъжица зехтин (за превръзка)
магданоз на вкус
сол, пипер на вкус
Получаване:
Нарежете белените моркови на кубчета, изпратете ги в купа. Добавете нарязан на кубчета лук. Поръсете със зехтин, поръсете със семена от копър, разбъркайте. Поставете ги в тава за печене с пергамент, печете 35 минути на 180 градуса.
За дресинга смесете 1 супена лъжица зехтин с портокалов сок, нарязан магданоз, сол, черен пипер.
Поставете морковите, които леко се охлаждат върху сервираното ястие, полейте дресинга и сервирайте.
Шведска топла салата
съставки:
2 броя леко осолено филе от херинга
3 картофа
0,5 ябълки
каперси
1 супена лъжица горчица
50 г листа от маруля
1 супена лъжица винен оцет
2 супени лъжици зехтин
1 супена лъжица лимонов сок
сол, пипер на вкус
Получаване:
Измийте картофите и ги сварете с кожата, докато не се приготвят наполовина. Леко охладете, нарежете на кубчета и запържете в тиган със сол
Белените ябълки нарежете на кубчета, поръсете с лимонов сок. Филето от херинга също нарежете на парчета.
Скъсайте листата на марулята, разбъркайте със свежите ябълки, парчета херинга, каперси, сол, черен пипер, разбъркайте отново.
Сложете салатата в ястие, полейте с дресинга, винен оцет и зехтин.
Топла салата от патладжан със сирене
съставки:
0,5 кг патладжан
2 супени лъжици зехтин
2 супени лъжици ябълков оцет
1 супена лъжица мед
1 ч.л. червен пипер
4 скилидки чесън
1 супена лъжица соев сос
магданоз на вкус
2 супени лъжици печени бадеми
150 г сирене
Получаване:
Патладжанът нарежете на кубчета, посолете, оставете за 5 минути. Подгответе марината: смесете оцет, мед, масло, червен пипер и нарязан чесън.
Изсипете сокът от патладжаните, сложете парчетата патладжан за печене с пергамент, полейте с марината. Печете патладжаните за 40 минути на 200 градуса, разбърквайте на всеки 15 минути.
Смачкайте бадемите, фино нарежете магданоза. Поставете патладжаните на чиния, поръсвайте с ядки, магданоз, сирене.
Салата с макаронени изделия и риба тон
съставки:
250 g паста
200 г консервирана риба тон в масло
300 г консервирана царевица
1 чушка
2 скилидки чесън
копър на вкус
1 ч.л. Дижонска горчица
сол, пипер на вкус
Получаване:
Пригответе пастата съгласно инструкциите на опаковката. Добавете към пастата масло, излято от консервата с риба тон, разбъркайте. Добавете царевицата, фино нарязана българска чушка и нарязан копър, както и самото месо от рибата тон.
В купа смесете чесъна, прекаран през пресата с дижонска горчица, сол и черен пипер. Подправете салатата, разбъркайте я, постави я на табла за сервиране.
Салата от пържени чушки с подправки
съставки:
2 жълти чушки
2 червени чушки
6 малки домати
4 скилидки чесън
кориандър
1 лимон
зехтин на вкус
сол, пипер на вкус
кимион
Получаване:
Нарежете чесъна на ситно, разбъркайте с зехтин и щипка сол, добавете малко зехтин.
Всички зеленчуци, нарязани на четвъртинки, се запържват в тиган с добавяне на малко количество зехтин.
В маслото, оставащо след пърженето на зеленчуци, добавете лимонов сок и чесън. Загрейте за 2-3 минути.
Поставете зеленчуците в купа, залейте с ароматното масло, поръсете с лимонова кора и нарязан кориандър.
Топлата салата е гъвкава комбинация, която съчетава както леко ястие, така и странична гарнитура- вкусно, елегантно. Между другото, главните готвачи съветват да сервирате топли салати в дълбоки, предварително загряти (в пещ или микровълнова) плочи. Такива ястия по-добре задържат необходимата температура, така че салатата не трябва да се загрява отново, защото засяга вкуса.