Можете да си направите салата по всяко време на годината, но лятото е най- доброто време. Плодове, зеленчуци направо стряскат с разнообразието си, но ви се иска при всяка подготовка за салата да добавите нещо ново. Не бързайте да прибягвате към месо, колбаси и риба! За свежата зеленина, зърнените култури са не по-малко подходящи.
Редакторите ни препоръчват да не се смесват тежки продукти за летния сезон. Например, въглехидратни зърнени храни с месни продукти. Ние сме свикнали да ядем месо със зеленчуци, но зърнените храни със зеленчуци са още по-печеливша комбинация и не по-малко задоволителна.
Питателни салати
Салата с булгур ще изглежда по-елегантно и ще бъде по-вкусна и по-питателна, заради въглехидратите, които съдържа. В същото време, не съдържа мазнини!
Салата с булгур
Ще ви трябва:
домати - 200 гр. (по-добре е да вземете чери или розови)
репички - 3 бр.
зелен лук - 5 пера
люта чушка - 1 бр
чушка- 0,5 бр
краставица - 1 бр.
булгур - 100 гр
лимонов сок - 2 супени лъжици
копър 25 гр
сол - на вкус
черен пипер - на вкус
зехтин - на вкус
Изсипете булгурът във вряла вода (200 ml) и за около половин час затворете с фолио за храни. Докато се приготвя зърнената храна, обелете чушката. Нарежете я на кубчета и по същия начин краставицата и доматите. Накълцайте лука, копъра и лютата чушка. Смесете всички съставки и сервирайте с лимонов сок, черен пипер и сол, а след това добавете и зехтина
Салата с перлен ечемик
Ще ви трябва:
домати - 450 гр
ечемик - 250 гр
дръжка от целина - 3 бр.
чушка - 1 бр.
краставица - 1 бр.
лук - 0.5 бр.
лимонов сок - 2 супени лъжици
винен оцет - 2 супени лъжици
зехтин - 2 супени лъжици
сол - на вкус
черен пипер - на вкус
подправки - на вкус
Както винаги ечемикът трябва да бъде предварително напоен (за предпочитане през нощта, но е възможно и 3 часа преди самото готвене). Когато стане на рохкава каша е готов за консумиране. В кашата добавете ситно нарязан български лук, краставица, домати, целина. След това овкусете със смес от лимонов сок, оцет и масло. Оставя се да се маринова за 20 минути и се сервира.
Салата с ориз
Ще ви трябва:
натурално кисело мляко - 300 мл
ориз - 250 гр
спанак - 100 гр
бадеми - 40 гр
лимонов сок - 2 супени лъжици
сол - на вкус
черен пипер - на вкус
Първо, сварете ориза.
Салата с киноа
Ще ви трябва:
патладжан - 1 бр.
чушка - 1 бр.
лук - 1 бр.
киноа - 200 г
чесън - 1 зъб.
магданоз - 10 гр
оцет балсамико- 1 супена лъжица
лимонов сок - 0,5 супени лъжици
зехтин - 2 супени лъжици
сол - на вкус
черен пипер - на вкус
Намажете лист хартия за печене с лъжица зехтин, черен пипер и сложете патладжана. Набодете го с вилицата от всички страни и печете 25 минути на 180 градуса (в предварително загрявате фурната). За това време, ситно нарежете лука, зеленчуците и чесъна.
Киноата се накисва във вода за 30 мин. След това сварявате в отношение 2:1 (2 чаши вода с 1 чаша киноа). Като заври водата, котлонът се намаля на 3-та степен и се бърка около 20 мин, докато набъбне и се изпари водата. Оставя се да изстине.
Когато патладжана се изпече, извадете от фурната и обелете. Нарежете на кубчета, разбъркайте с лук, магданоз и чесън. Овкусете с оцет, лимонов сок, сол, пипер и разбъркайте с киноата! Ако добавите фета, салатата става още по-вкусна.
Салата с елда
Ще ви трябва:
чушка - 1 бр.
тиквички - 100 гр
елда - 200 гр
копър 25 гр
краставица - 1 бр.
броколи - 100 гр
маслини - за вкус
сол - на вкус
черен пипер - на вкус
зехтин - на вкус
Поставете елдата да се вари и нарежете на кубчета чушките, тиквичките, краставиците и броколито. Когато овесената каша е готова, добавете зеленчуците, няколко маслини в елдата, сол и пипер
Класическа салата и елдата са идеална комбинация. Съставките са лесно заменяеми: булгур - с пшенично зърно, измито и изсушено във фурната; зехтин - с всяко друго растително масло или дори емулсия; прсен лук - с червен или стар.
И какви други рецепти знаете със зърнени храни ? Споделете с нас вкусните ви рецепти за салати в коментарите!