Динята - любимата лятна сладост. Кой би отказал на парченце сочна диня в жегата? Да не говорим за полезните свойства, които вкусният и сочен плод крие в розовата си сърцевина Въпреки това, когато избираме диня , често пъти ни пробутват недозряло кълбо с вкус на тиква.
Петно
Когато погледнем дините, големите бели петна по тях веднага хващат окото. Това е естествен момент. Петното се образува на мястото, което е в непосредствена близост до земята, когато динята зрее. Най-зрелите дини ще бъдат с кремаво-жълти петна, понякога дори златистокафяви.
Белег-паяжина
На кората на динята винаги има белег, подобен на паяжина. Образува се от опрашването на цветовете на динята от пчелите. Колкото по-добре е опрашена една диня, толкова по-сладък ще бъде плодът.
Момче или момиче
Може би не знаете, но дините имат пол. Мъжките дини имат по-продълговата форма. Момичетата пък са по-кръгли. Смята се, че първите са по-воднисти, а вторите - по-сладки.
Размер
Когато става въпрос за размер, мнозина вярват, че колкото повече, толкова по-добре. В края на краищата, искаме да си купим продукт, който да трае по-дълго. Въпреки това, по-добре е да изберете средна по размер диня. Нито твърде голяма, нито прекалено малка.
Опашка
Опашката на динята издава нейната зрялост. Ако е зелена, значи, че реколтата е прибрана малко по-рано и динята няма да бъде много вкусна. Но сухите, жълто-кафяви опашки са добър знак.