Ако всичко винаги е просто с основни и месни ястия за празничната трапеза , тогава изборът на десерт се превръща в почти невъзможна задача. Искаме да е не само вкусно и красиво, но и здравословно. През лятото подобна задача е сложна на моменти.
Днес редакцията ни ви е подготвила 5 рецепти за студени десерти , които се състоят от достъпни и здравословни съставки и ще се харесат както на възрастни, така и на деца. И освен това, те са напълно безопасни за ядене, тъй като не съдържат тежки продукти и недълготрайни.
Плодов десерт
Съставките
1 круша
1 портокал
1 ябълка
1 банан
1 сладолед (по ваш вкус)
2 бисквитки
1 супена лъжица заквасена сметана
1 супена лъжица кондензирано мляко
подготовка
Обелете и нарежете плодовете. Намачкайте сладоледа с вилица и смесете с начупените бисквитки.
Отгоре съдържанието на чашите изсипете смес от заквасена сметана и кондензирано мляко. Оставете във фризера за 20 минути и след това сервирайте веднага. Отгоре десертът може да се полее с шоколад или да се поръси с каквото пожелаете
Десерт с бананов карамел
Съставките
2 банана
175 гр. захар
50 г нишесте
600 мл мляко
2 яйца
100 г масло
1 ч.л. ванилия
10 бр сладки бисквити
карамелен сос
разбита сметана
подготовка
Разбийте яйцата, за да направите сметаната. В отделен съд смесете 150 г захар и нишестето. Постепенно излейте млякото и като бъркате непрекъснато, загрявайте на слаб огън, довеждайте до кипене и след това сгъстяване. Смесете няколко супени лъжици сметана с разбитите яйца, разбъркайте добре и изсипете обратно. Оставете сместа да ври около минута на минимален огън, като не забравяте да я разбърквате периодично.
Извадете крема от печката и добавете 2 с.л. л. омекотено масло и ванилията. Оставете го на стайна температура, докато се охлади напълно.
Натрошете бисквиткитеи и ги смесете с останалото масло и 1 с.л. л. захар. Поставете получената маса на равен слой върху хартия за печене, облицована с пергаментова хартия за печете 10-12 минути при 175 ° С, докато се образува златиста коричка. Охладете готовата торта.
Във всяко порция разстелете десерта в следния ред: на дъното 2 с.л. л. бисквити, след това слой охладена сметана, няколко резена банан, слой бита сметана и отгоре още малко крем и карамелен сос. Повторете, докато чашките се напълнят
Десертът може да се сервира веднага или да се остави в хладилник за 3 часа да се охлади.
Шоколадови негърчета
Съставките
250 г извара
100 г шоколад
2 с.л. л. захар
1 киви
50 г череши
подготовка
Разтопете шоколада на водна баня и използвайте силиконова четка, за да намажете силиконовите формички с него. Обърнете внимание, че слоят не трябва да е прекалено тънък. Изпратете готовите форми във фризера за няколко часа.
Нарязваме ситно плодовете. Смесете изварата със захарта до гладкост. Ако искате деликатна текстура, можете да разбиете с пасатор.
Вземете шоколадовите формички от фризера и напълнете всяка, като редувате плодове и крема. Отгоре намажете с шоколад и изравнете със силиконова шпатула.
Сложете формичките във фризера до пълното им замразяване, след което извадете и сервирайте охладени до масата.
Плодово кремче
Съставките
2-3 бисквити или бишкоти
200 мл 20% сметана или кисело мляко
200 г ягоди
200 гр. Киви
20 г шоколад
подготовка
Начупете бисквитите на малки парченца и разбийте заедно със сметана с пасатор до гладкост. Нарежете ягодите и кивито (може да замествате с какъвто плод си пожелаете). Сложете слой от ягоди на дъното в купата, залейте със сметана, добавете отново слой киви и сметана. Отгоре поръсете настърган шоколад.
Готовият десерт може да се сервира веднага на масата или да се остави да изстине в хладилник за около час.
десерт с бисквитки
Съставките
20 бр. сладки бисквити
1 ч.л. желатин
400 г извара
200 мл сметанов крем
2 с.л. л. захар
1 ч.л. ванилия
подготовка
Залейте желатина със студена вода, оставете го да набъбне и след това загрейте на слаб огън до пълното му разтваряне. Смесете сметановият крем с два вида захар и желатин с помощта на миксер. Поставете бисквитките на дъното на плитка форма. Изсипете крема отгоре и покрийте с останалите бисквитки отгоре.
Оставете десерта в хладилник за един час, след което го извадете и гарнирайте с настърган шоколад преди сервиране.
Всяка рецепта може лесно да се използва за обикновена семейна вечеря, както и за големи празници и пиршества.
Насладете се на лятото и не забравяйте да запазите интересни рецепти!