Любимото ястие на много от нас - пиле, изпечено цяло , с хрупкава червена коричка и сочно (и в никакъв случай сухо) месце отвътре. Ще кажете - какво толкова, не е кой знае каква философия! Оказва се обаче, че това доста непретенциозно ястие си има своите малки тайни, без които сте изгубени.
Днес ще поговорим за това, как да извлечем максимума от вкуса на пилешкото и да се възползваме от това ястие, като в същото време изразходим минимум усилия. Ето ги 5-те тайни на идеално изпеченото цяло пиле :
№1 Само не студено и мокро
Това правило важи както за домашни, така и за диви птици - и за бяло, и за червено месо. Преди да се пристъпи към топлинна обработка, птицата трябва да се остави да достигне стайна температура. Не правете грешката да пъхате пилето във фурната директно от хладилника - тогава трябва да забравите за равномерно изпеченото месце. В зависимост от размера на птицата обикновено са достатъчни 30-45 минути за достигане на стайна температура. Но предварителната подготовка на месото не свършва дотук: трупът също трябва да бъде добре подсушен, в противен случай няма да видите хрупкава коричка. Сложете птицата на хартиена кърпа и подсушете месото.
№2 Не жалете солта и пипера
С количеството на всяка друга подправка трябва да бъдете внимателни, но месото на птицата не се страхува от сол и пипер (тук специално става дума за червен пипер). Те ще ви помогнат да подчертаете естествения вкус на месото и ще допринесат за образуването на златна хрупкава коричка. Подправяйки пилето с тези подправки, не забравяйте гърба на птицата под крилата, между бедрата и вътрешната кухина. Други подправки като ситно нарязани зеленолистни зеленчуци добавете по ваша преценка. Ако сте решени да получите по-интензивен вкус, опитайте да поставите парчета от цитрусови плодове, клончета от билки, натрошен чесън и лук в кухината на трупа на пилето.
№3 Намерете своя собствен метод
Има два начина да се приготви цялото пиле: бавно при ниска температура или бързо на силен огън. Преди да изберете един от тях, трябва да решите как искате да видите крайния резултат. 140 ° C и три часа печене ще направят месото изключително меко и нежно. Пилето с хрупкава кора се нуждае от бърза топлинна обработка при висока температура. Но, както показва практиката, най-вкусната птица се получава чрез комбиниране на тези методи: когато птицата първо бързо се изпържи в чугунен тиган на котлона до златисто кафяво, след което се пече във фурната на 200 ° С за 30-45 минути, в зависимост от размера.
№4 Птицата също се нуждае от почивка
Последната част от подготовката е най-трудна. Не е нужно да режете, изпържвате и измервате нещо - просто трябва да изчакате, докато месото си отдъхне. По време на напрегнатото чакане соковете ще бъдат преразпределени по цялата птица и ще останат там, когато я разрежем, а няма да изтекат по дъската за рязане. След като извадите птицата от фурната, сложете я на решетка и я оставете да отлежи 15-20 минути.
№5 Не оставяйте най-ценното да се изгуби
Докато пилето се пече, мазнината ще капе от него. За да не я изхабим, преди да поставите пилето в тавата, сложете под него слой лук, моркови, картофи и всякакви други зеленчуци. Те ще абсорбират мазнинката, която ще направи зеленчуците нежни и ароматни. Или, след като извадите пилето от фурната, натопете в мазнината, отделена при печенето, филийки хляб, след което пъхнете тавата отново във фурната. Ще се получат хрупкави и вкусни крутони, които, след като ги опитате веднъж, никога няма погледнете други.