Храните с ниско съдържание на мазнини, плодовете и зеленчуците може да ви карат да си мислите, че правите здравословен избор, но в действителност да не е така.
1. Обезмасленото мляко е по-здравословно
Истината е, че пълномасленото мляко не увеличава риска от затлъстяване и сърдечни проблеми и това е доказано от изследване, направено от учени в Сиатъл, пише БГНЕС.
"В храненето няма абсолютни, а само относителни твърдения в контекста на това какво трябва и не трябва да ядем", коментира Марион Нестъл, професор в Нюйоркския университет пред "Гардиън".
2.
Избягвайте картофи
Всъщност богатата на скорбяла храна е богат източник на витамин C и фибри, може да изиграе важна роля в диетата ви, особено, ако консумирате варени картофи без сол и мазнина.
3. Богатите на глутен храни трябва да се избягват
Понятието "без глутен" като "синоним" на "по-здрави" не е съвсем правилно.
"Премахването на глутена може да доведе до недостиг на витамини и минерали", обяснява д-р Питър Грийн от Колумбийския университет.
4. Сушито винаги е полезно
Идеята за ориз и сурова риба или водорасли издига сушито до върха на здравословните храни. Но всъщност продуктите за суши се преработват по-бавно от организма, което може да доведе до скок в кръвната захар. Освен това след ядене на суши обикновено сте склонни да похапнете по-късно, тъй като гладът не е заситен. В допълнение, сушито често може да бъде подправено със сосове с високо съдържание на захар и натрий - например соевия сос.
5. Плодовите напитки са здравословни
Много плодови напитки съдържат изкуствени ароматизатори и оцветители, както и добавена захар.