Както обикновено идваме на помощ, когато се нуждаете от нас и имате нужда от нещо вкусно и здравословно. Скумрията е евтина и питателна риба, има я в почти всички магазини в непосредствена близост. Високото съдържание на протеини и достатъчно ценни полезни мазнини са допълнителни предимства, затова сме приготвили няколко рецепти за вас, които сме сигурни, че ще обикнете от първата хапка. Пък и Никулден наближава, така че може да се възползвате от някоя идея
Скумрия - чудесна възможност за вечеря на рибен ден и разнообразяване на празничната трапеза. Още повече, че сме подготвили рецепти, способни да изненадат дори и най-взискателните
Скумрия - ястия
Пушена скумрия
Състав :
1 пушена скумрия
3 варени яйца
1 лук
1,5 ч.
1 супена лъжица зехтин
магданоз на вкус
лимонов сок на вкус
Готвене :
Скумрията се реже на дребно. Лукът също се нарязва колкото е възможно по-дребно, добавете към рибата, изсипете и балсамовия оцет. Яйцата се рендосват или нарязват на кубчета, добавете към лука с рибата. Също така добавете и нарязания магданоз. Оставете сместа поръсете с лимонов сок, разбъркайте, оставете за 10 минути. Сервирайте намазана на брускета или франзела, става страхотен аператив
Скумрия, печена с портокал
Състав :
2 средно големи свежи замразени скумрия
1 портокал
черен пипер на вкус
сол на вкус
Състав за марината :
1 портокал
2 лимона
1 скилидка чесън
2 супени лъжици зехтин
Готвене :
Изстискайте лимоновият сок в дълбока купа и пресовайте чесъна, добавете зехтина . Чудесната риба, накиснете в марината за 2 часа. След това попийте с хартиена кърпа, направете странични разфасовки, в които да поставите парчетата портокал. Поставете няколко резена в рибата. Осолете рибата по ваш вкус, обвийте във фолио и печете за 15 минути на 180 градуса. След това развийте фолиото, печете още 10 минути под грила.
Скумрия с моркови
Състав :
2 пресни скумрии
2 лука
2 големи моркови
2 домати
5-6 листа бяло зеле
2 супени лъжици лимонов сок
1-2 Чл. л. заквасена сметана
2 супени лъжици слънчогледово масло
сол на вкус
черен пипер на вкус
зелени на вкус
Готвене :
Размразете рибата, отрежете главата и перките й. Използвайте пинсети, за да премахнете по-нататък малките кости. Настържете морковите на ренде с малки дупки, нарежете лука и доматите на малки кубчета. Смесете в нагрятото слънчогледово олио за 5-7 минути. Извадете от топлина, охладете.
Всяко филе от скумрия от вътрешната страна намажете със заквасена сметана, сол, черен пипер на вкус, слагаме около 1.5 супени лъжици от сместа, която запържихме, правим на руло и закачаме с клечки за зъби, за да не се разпадне по време на печенето.
Покрийте със зелеви листа и направете ролка с тях. Поставете във фурната в продължение на 20-25 минути на 180 градуса. Преди сервиране, извадете клечките за зъби, поръсете с подправки
Печена скумрия с ябълки и дюля
Състав :
3 пресни или замразени скумрия
1 голяма ябълка
1 голяма дюля
0,5 лимон
1 лук
1 супена лъжица рибни подправки
150 мл сухо бяло вино
сол на вкус
Готвене :
Размразете рибата, отстранявайте ребрата, вътрешностите и главите, изплакнете и изсушете добре. Поръсете с подправки за риба вътре и извън всеки труп. Ябълките, дюлата и лимона нарежете на тънки филийки, лукът - пръстени.
На парче фолио (за 1 риба) поставете няколко лукови пръстена в центъра, посолете и поставете рибата на върха. В рамките на трупа, поставете няколко резена ябълка, дюля и лимон. От фолиото се формира лодка с малка дупка, която се пренася в лист за печене.
Налейте 50 ml вино във всяка лодка, свържете ръбовете на фолиото. Изпратете да се пече на 200 градуса за 20 минути, след което развържете фолиото и гответе още 5-10 минути. Сервирайте с подправки
Празнична скумрия със зеленчуци
Състав :
2 пресни или замразени скумрия
2 лука
1 чушка
1 голям морков
1 голям домат
100 грама целина
0,5 лимона
сол на вкус
черен пипер на вкус
пресен копър на вкус
Готвене :
Обелете морковите, минете на ренде с малки дупки, след това направете същото и с целината. Бланширайте доматите, премахнете кожата, нарежете пулпата на кубчета и нарежете лука на половинки пръстени. Чушката също нарежете на тънки ивици. Смесете всички зеленчуци, подправете на вкус.
Измийте рибата, оставете главата и извадете хрилете. Направете изрязване по гърба, отстранете костта. Налейте лимонов сок в рибата. Покрийте с лист за печене тавичката, а рибата с фолио, поставете рибата обратно нагоре, напълнете със зеленчуковата смес, покрийте с фолио. Печете за 20-30 минути при 180-200 градуса.
Запишете рецептите, споделете нови с приятелите си!