Учените призовават да ядем повече ябълки - това е най-добрият лек за мускулна атрофия! Мускулната атрофия е свързана с редица сериозни проблеми, но няма лекарства, които са открити досега за лечението й.
Изследователите от университета в Айова са започнали да проучват дейността на гени, свързани с мускулите, за да се намери вещество, което може да се справи с болестта. Те са идентифицирали необходимия компонент в кори от ябълка. Това вещество е урсолова киселина. Експерименти върху мишки са показали, че тя води до 15% увеличение на мускулната маса. Въпреки това, общото тегло на гризачите, хранени с тази киселина остава същото, а количеството на мазнините, намалява с повече от половината. Учените вярват, че ролята на урсоловата киселина се състои в препрограмирането на гените, които са отговорни за загубата на мускулна маса и замяната му с мазнини.
Що се отнася до ябълките, те могат също да намалят нивото на кръвната захар, нивото на вредните мастни киселини и холестерола.