Киви
Кивито съдържа уникален протеолитичен ензим актинидин .
Именно с помощта на киви твърдото месо за барбекю лесно се омекотява и е важно да не прекалявате с маринатата за повече от тридесет минути, тъй като всичко ще се превърне в каша. Веднъж попаднал в нашето тяло, част от актинидина се озовава в кръвта и помага за намаляване на вискозитета на кръвта. Потенциално ензимът може дори да разгради холестеролови частици, които са се настанили върху съдовете.
Ананас и папая
Ананасът и папаята имат свойства, подобни на кивито. Ако последният рядко се намира в продажба, тогава първият плод може да бъде свободно закупен в супермаркетите. Ананасът съдържа много от ензима бромелаин , а папаята съдържа папаин . Те са мощни протеази, които буквално превръщат всеки протеин в желе. Интересното е, че ензимите могат да работят както в алкална, така и в кисела среда на стомашния сок. При замразяване и готвене те се инактивират.
Добавката бромелаин се използва от спортисти поради мощния си противовъзпалителен ефект. Освен това е доказано, че ефективно намалява вискозитета на кръвта.
Чесън
Според изследвания чесънът и в малко по-малка степен лукът могат да намалят съсирването на кръвта. Освен това дори термичната обработка на чесъна не влияе на неговите антикоагулантни свойства.
червен пипер
Капсаицинът , основният компонент на червения пипер, има свойства за разреждане на кръвта. Механизмът на действието му върху организма все още не е достатъчно проучен, но проучванията показват, че хората, които ядат дори няколко грама червен пипер дневно, имат много по-малък риск от атеросклероза . Разбира се, при определени заболявания на стомашно-чревния тракт разреждането на кръвта с такъв продукт е изключително опасно.
Червена боровинка и малина
Плодове като боровинки и малини съдържат естествена салицилова киселина , която намалява вискозитета на кръвта. Проучвания върху доброволци показват, че редовната консумация на тези плодове значително намалява количеството на "лошия" холестерол.
канела
Тази подправка съдържа кумарин , вещество, което е естествен коагулант. Когато е възможно, опитайте се да добавите канела към ястията си.
Желая на всички здраве и благоденствие!