5 рецепти с елда- всички знаем колко е полезна, но никой не казва точно как да си я приготвим вкусно
24 Април 2018
142501
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Елдата нашумя много в известно време и почти във всеки втори режим на хранене фигурира, поради полезните си градивни частици, но истината е, че почти никъде няма информация и рецепти как да си я приготвите вкусно и лесно по различни начини, за да не ви писне от нея.
Представяме ви селекция на необичайни рецепти с елда, сред които има дори десерт, който е много подходящ дори за тези, които са диета
Рецепти с елда
Палета от елда с пиле и гъби
Състав :
- 100 г елда
- 100 г пилешко филе
- 1 лук
- 50 г шампанско
- 1 чушка
- доматено пюре
- 250 мл бульон (зеленчук или пилешки)
- сол, пипер на вкус
Подготовка :
- Лук, черен пипер, гъби се нарязват и се запържват в дълбок тиган. Добавете пилешкото филе, нарязано на големи кубчета.
- Изплакнете елдата, добавете към тигана, запържете. Добавете доматеният сос, изсипете бульона, солта и черния пипер на вкус, задръжте за около 5 минути на огъня.
- Премахнете тигана от котлона и го поставете във фурната за 10-15 минути на 190 градуса в предварително загрята фурна
Елда с подправки
Състав :
- елда 500гр.
- 1 лук
- 10 бр. сушени сливи без костилка
- 1 морков
- индийско орехче
- 2 супени лъжици слънчогледово олио
- 2 ч.л. захар
- сол на вкус
Подготовка :
- Изплакнете елдата. Запържва в тиган, докато се появи характерния аромат. И преместете в тавичка с вряла вода, покрийте, изключете огъня и я оставете за 10 минути, за да се надуе .
- В отделен тиган със слънчогледово олио запържете ситно нарязания лук и настърганите моркови. Поръсете със захар, добавете индийското орехче. След като станат готови зеленчуците, нарежете на ивици сливите. Изсипете няколко лъжици вода и оставете под капака за 5-7 минути.
- Прехвърлете зеленчуковият тиган в тавата с елдата, изсипете толкова много вода, че напълно да покрива съдържанието. Добавете сол, пипер на вкус и гответе на слаб огън за 25 минути до изпаряване на течността.
Елда с лук и пресни краставици
Състав :
- елда 300гр.
- 1 лук
- 3 пресни краставици
- зелен лук
- 2 супени лъжици зехтин
- сол, пипер на вкус
Подготовка :
- В дълбоко тиган със зехтин запържете лука, нарязан на кръгчета. Поставете измитата елда и запържете за 2-3 минути, като разбърквате
- Налейте 2 чаши вода в тигана, добавете сол, пипер на вкус и покрийте с капак, гответе на средна температура за 20 минути.
- Краставиците настържете на ренде, добавете към леко охладената елда, разбъркайте. При сервиране щедро поръсете с нарязан зелен лук.
Запеканка с елда и сирене
Състав :
- 250 g сирене или извара (по избор)
- 200 г елда
- 2 яйца
- 25 г стафиди
- 20 г масло
- сол
- 2 супени лъжици захар
Подготовка :
- Пригответе елдата като я сварите. Охладете.
Накиснете във вода стафидите.
Смесвате в купа елдата, стафидите, изварата или сиренето (по избор), яйцата и захарта. Намазвате тавичката с масло и изпращате всичко във фурната за 25-30 минути при температура от 180 градуса.
Диетичен десерт от елда
Състав :
- 1 елда 300гр.
- вода
- 200 г плодове (пресни или замразени)
- 1 ябълка
- ванилия
- 1 супена лъжица мед
- 1 шепа ядки
- 1 ч.л. мюсли
Подготовка :
- Зелената елда измийте, изсипете във вряла вода, оставете за 5-7 часа или просто за една нощ.
- Изцедете водата и изсипете елдата в купата на блендер или чопър, там също изпратете и ябълката, плодовете, ванилията и меда, както и мюслито.
- Поставете в чашки и оставете в хладилника
Надяваме се, че сте харесали рецептите. И ако имате свое специално ястие с елда, споделете в коментарите!
Редактор: За Жената
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари