Пилешкото е едно от най- често използваните на нашата трапеза и любимо на всички, но за съжаление не всеки път успяваме да го подготвим както трябва.
Ето една нова шега: опитен атлет знае рецептите за пилешки гърди по- добре от един опитен готвач. И наистина щеше да е смешно, ако не беше вярно. Пилешкото филе - съдържа на 100 грама само 2 грама мазнини и до 24 грама протеин !
Пилешките гърди са печеливши за всеки обяд или вечеря. И когато нямате време, нито желание да прекарвате много време в кухнята - особено. Единствената отрицателна черта на месото е - сухота на месото. Но ако е приготвено погрешно. И грешката е дълга и без марината, която след това може да се превърне в страхотен сос. Затова сега ще ви научим как да си го приготвите вкусно и сочно
Каква трябва да бъде марината за пилешко месо
марина с кисело мляко, лимон и чесън
Състав :
2 скилидки чесън
1 супена лъжица лимонов сок
250 мл кисело мляко 1% масленост
0,5 лук
черен пипер на вкус
1 супена лъжица мащерка
1 супена лъжица горчица
Готвене :
Обелете и накълцайте лука и чесъна. Добавете мащерката, горчицата, черния пипер, внимателно. Изсипете лимоновият сок и киселото мляко, разбъркайте.
Изсипете филето в марината, оставете за един час. Преди готвене, можете да го посолите.
Пчелна марината със соев сос
Състав :
4 супени лъжици мед
2 супени лъжици соев сос
5-6 Чл. л. зехтин
0,5 ч.л. черен пипер
1 супена лъжица смес от сухи билки (мащерка, босилек, риган)
Готвене :
Смесете меда със соевия сос, добавете билките, черния пипер, залейте със зехтина
Мариновайте месото за един час, няма нужда от сол на продукта. Най-вкусното месо ще се окаже, ако го изпечете в комбинация с картофи.
Лимонена марината със соев сос
Състав :
2 супени лъжици зехтин
1 супена лъжица лимонов сок
1 ч.л. лимонена кора
2 супени лъжици захар
4-6 скилидки чесън
1 ч.л. настърган корен на джинджифил
2-3 Чл. л. соев сос
черен пипер на вкус
Готвене :
Разбъркайте всички сухи съставки, добавете настъргания джинджифил, лимоновата кора, чесъна премина през пресата. Разбъркайте всичко с вилица. Добавете течните съставки, разбъркайте.
Мариновайте гърдите за 1-2 часа, след това се пекат цели или се запържват на резени.
Марината със заквасена сметана
Състав :
100 мл заквасена сметана със съдържание на мазнини от 20-22%
2 ч.л. Дижонска горчица
1 ч.л. червен пипер
2 скилидки чесън
1 ч.л. къри на прах
Готвене :
Чесънът минете през пресата, добавете червен пипер, къри, горчица и заквасена сметана. Смесете всичко добре.
Сложете в марината филето, оставете за 2 часа, след това печете във фурната или на скара. Посолете 5 минути преди края на готвенето.
Винен мед с портокалов сок
Състав :
1 портокал
2-3 Чл. л. мед
1 ч.л. настърган корен на джинджифил
100 мл бяло сухо вино
1 супена лъжица лимонов сок
1 супена лъжица мащерка
Готвене :
Измийте внимателно портокала, отстранете кората от него, изцедете сока. Портокаловият сок се смесва с течен мед, добавете джинджифила, сушените подправки, лимонов сок. Изсипете виното, разбъркайте.
Потопете филето в марината за 1,5-2 часа.
Някои по-общи съвети за готвене пилешки гърди :
Не добавяйте майонеза или оцет към марината. Майонезата е сос за студени предястия и салати, не е подходящ за печене. Оцетът е агресивно кисел, той ще изсуши гърдите още повече.
Не добавяйте сол към марината, тя извлича водата от месото и го прави много сухо. Солта трябва да се прибавя колкото се може по-близко до края на термичната обработка.
Нищо няма да помогне за добър вкус на продукта, ако месото вече е замразено-размразено няколко пъти. Намерете специализиран магазин, където се предлага охладена прясна продукция.
Има толкова много възможности за готвене на пилешки гърди, което е достатъчно за отделна кулинарна енциклопедия.
Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите ви!