Познаването на метаболизма на вашето тяло е ключът към доброто здраве. Метаболизъм е процесът на превръщането на храната в енергия за тялото.Той е пряко свързан с качването и свалянето на килограми, а оттам и с цялостното здравословно състояние на човек. Някои хора просто се раждат с добър метаболизъм, което означава, че дори и когато не правят нищо, те изгарят повече калории, отколкото други хора, които не са чак такива късметлии.
1. Протеин
- помага за запазването мускулна маса, която е ключов фактор за здравословния метаболизъм.
- протеина се усвоява по-трудно от организма от въглехидратите и мазнините и затова тялото използва повече енергия за него
- протеина също така се смила по-бавно, затова човек се чувства сит по-дълго време.
Основните източници на протеин са рибата, пилешкото месо, пуешкото месо, яйцата и крехкото месо.
2. Фибри
- Фибрите са несмилаеми въглехидрати, които използват енергия и могат да ускоряват метаболизма
- Най-голяма доза фибри човек може да получи от пълнозърнестите храни като киноа и пшеничен зародиш, дребни безкостилкови плодове и зеленчуци, особено моркови и
зелени храни.
- Храните, които ви затоплят, могат да ускоряват и метаболизма. В случая става въпрос за кофеин, люти чушки (които съдържат уникална съставка наречена капсаицин) и
някои видове чай — зелен чай, бял чай, черен китайски чай.
Проучвания показват, че този тип храни и напитки могат да увеличават изразходваните от вас калории с 4-5% само от едно хранене.
4. Канела
- Канелата влияе на метаболизма като помага за намаляването на захарта в кръвта чрез усвояването на глюкозата от клетките, която в последствие се използва за
освобождаване на енергия, така че по-малка част от нея се натрупва като мазнина. Колкото по-малко мазнини има човек толкова по-добър е метаболизма му.
Трябва обаче да се следи по колко канела се приема дневно, защото според някои проучвания тя може да е токсична в големи количества. Една чаена лъжичка на ден или
по-малко е безопасно количество.
- кокосовото масло се смята, че понижава количество мазнини, които се натрупват в мастните клетки, тъй като молекулите му отиват директно в черния дроб, където се разграждат като въглехидрати, вместо като мазнини.