5 големи вкусотии, в които има повече цинк, отколкото в добавките:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
5 големи вкусотии, в които има повече цинк, отколкото в добавките:
7360
Снимков материал: pixabay.com
5 големи вкусотии, в които има повече цинк, отколкото в добавките:

Цинкът е жизненоважен за нас елемент, който се съдържа в много продукти. Но ако се храните нерационално, тогава можете да се чувствате зле дълго време и да не знаете защо. Затова ще ви кажем кои храни съдържат най-много цинк . Ще говорим и защо изобщо ни е необходим той и какво ще се случи, ако не го консумираме в достатъчно количество.

По-голямата част от цинка в тялото е в мускулите, панкреаса и гениталиите на мъжете. Съдържа се и в еритроцитите, тоест взема пряко участие в дихателния процес. Освен това е много важно за адекватното функциониране на имунната система.

червени домати

Цинкът е от съществено значение за метаболизма на витамин Е, който пък играе основна роля за здравата кожа и коса. Цинкът участва и в синтезирането на много важни хормони в телата ни. Така че сами може да се убедите, че значението му не може да бъде подценявано.

Ако този елемент не е достатъчен, тогава са възможни дългосрочно ниско настроение, умора, загуба на паметта. Зрението също може да се влоши.

Кои храни имат най-много цинк

морски дарове

Морска храна

Рекордьорът по съдържание на цинк е стридата, около 32 mg от елемента на 100 g. Тази доза ще бъде достатъчна за двама възрастни. Омарите, мидите, скаридите също са богати на цинк, те съдържат 1,2-4,0 mg цинк.

червено месо

Месо

Лидер в тази категория е говеждото - 4,5 mg цинк на 100 г. Телешкото месо съдържа 3,1 mg на 100 g, свинското месо - 2,2 mg на 100 g, пилешкото - 1,5 mg на 100 г.

Това количество обаче важи за суровото месо, по време на термична обработка част от цинка ще бъде загубена, но не значителна.

бобови растения

Бобови растения

За вегетарианците не всичко е загубено, тъй като цинкът може да се намери в много бобови растения. Единственият проблем е, че се усвоява малко по-зле. Всичко е свързано с фитатите, които пречат на пълното усвояване на цинка.

100 г леща съдържа 4,8 мг цинк, бял боб - 3,7 мг, нахут - 3,4 мг, грах - 1,2 мг.

шепа ядки

Ядки

Ядките са много здравословни във всяко отношение, затова силно ви съветваме да включите различни видове в диетата си. Най-много цинк се съдържа в кашуто - 5,8 mg на 100 г. В орехите - 3,4 mg, във фъстъците - 3,3 mg, в бадемите - 3,1 mg.

салата със семена

Семена

Различните семена имат различно въздействие върху тялото ни, но почти винаги са много полезни. Това е съкровищница от хранителни вещества, които не могат да бъдат открити в такова количество в обикновената храна.

Най-много цинк може да се намери в тиквените семки - 10 mg на 100 g, сусамът съдържа 7 mg, слънчогледовите семки - 5,3 mg.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft