Тромбозата е състояние, при което съсирекът предотвратява нормалният поток на кръв, като напълно или частично блокира вената. Лезията обикновено се локализира в краката, тъй като кръвоснабдяването на тези части на тялото е по-лошо. Болестта е коварна, защото не се проявява изобщо, а в един момент човек може да умре от тромбоемболизъм (кръвен съсирек, отделен от стените на вената). Колкото по-голям е съсирекът, толкова по-голям е рискът.
Пациентите с тромбоза обаче не трябва да се паникьосват: не всеки кръвен съсирек винаги води до смърт. Необходимо е да преразгледате начина на живот и стриктно да следвате инструкциите на лекаря. Вашата задача е да постигнете 2 основни цели: да предотвратите появата на кръвен съсирек и да ускорите резорбцията му. Адекватната лекарствена терапия и физическата активност са основните фактори за бързото възстановяване. Но не по-малко важно е ролята на храненето при тромбоза .
Въз основа на препоръките на флеболозите, съставихме списък от 5 групи храни, които не трябва да се използват по време на дълбока венозна тромбоза .
Забранени продукти при тромбоза
Пушени меса, свинска мас, мазни меса
Тези трудно смилаеми храни оказват силно натоварване на храносмилателния тракт и черния дроб. Черният дроб е орган, в който се синтезират необходимите протеини за естествената резорбция на кръвни съсиреци. Поради това, по време на периода на лечение, е необходимо да се разтоварва черния дроб възможно най-много, така че органът да изпълнява напълно своята функция.
Кафе, шоколад
Имат силен ефект върху черния дроб и стомашно-чревния тракт. Кофеинът, съдържащ се в тези продукти, има стимулиращ ефект върху симпатореалната система, което увеличава кръвосъсирването.
Ябълки, зеле, бобови растения, ръжен хляб
Нееднозначна група, съставките на които са индивидуални за всеки пациент. Това са храни, които водят до повишено образуване на газ в червата. Непряко, метеоризмът забавя потока на кръвта от долните крайници и това е изключително нежелателно при тромбоза.
Спанак, маруля, говежди черен дроб
Група от храни, богати на витамин К. Всички протеини, участващи в образуването на тромби, се синтезират в черния дроб и със сигурност с участието на витамин К.
Алкохол под каквато и да е форма
Алкохолът (включително бирата) допринася за тромбозата на всички етапи от процеса. Започвайки с намаляване на чернодробната функция и завършвайки с обезводняване на тялото, което неизбежно води до удебеляване на кръвта.
Чесънът отдавна е доказано антикоагулантни средство. Натурален продукт за разтваряне на кръвта! Яжте чесъна в чиста форма или го използвайте, за да подготвите ефективно средство за почистване на съдовете . Също така, по време на тромбозата, експертите съветват да ядете по 1 киви на ден: плодовете не само предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, но също така намаляват нивото на холестерола в кръвта.
Бъдете бдителни и внимавайте какво ядете, за да сте здрави. Споделяйте информация с приятели!