Мигрената е първично доброкачествено главоболие. Типичните му прояви са изразена пулсираща болка, която се проявява пароксизмално, по-често от едната страна на главата, може да има гадене, повръщане, фото- и звукова фобия.
СЗО дори включи мигрената в списъка на 19 заболявания, които най-много нарушават обичайния ход на живота и работоспособността на човека. ⠀
Атаката може да бъде провокирана от различни фактори, включително стрес, метеорологични условия, менструация, глад или преяждане, липса или излишък на сън.
Колкото и да е странно, някои храни , поради своя състав, също могат да провокират мигренозен пристъп .
снимка
Shutterstock/Fotodom.ru
Шоколад. Самият кофеин може да действа като спусък. В допълнение, фенилетиламинът, който е част от него, свива кръвоносните съдове. При определено предразположение предизвиква главоболие.
Цитрусови плодове, банани. Тези плодове съдържат хистамин и тирамин, които причиняват главоболие.
Колбаси, наденици, шунка и други продукти, съдържащи повишени нива на мононатриев глутамат, както и азотен оксид, водещи до вазодилатация на твърдата мозъчна обвивка.
Мазни сирена. Те съдържат тирамин, който свива кръвоносните съдове и повишава кръвното налягане. Колкото по - дълго отлежава сиренето, толкова повече тирамин съдържа .
Алкохол. По правило човек има атака, причинена от определен вид алкохол, но реакцията може да бъде към всяка алкохолна напитка, чието производство се основава на ферментация. Дехидратацията и постепенната смърт на нервните клетки увеличават честотата на пристъпите. Освен това алкохолът причинява проблеми с черния дроб, който е отговорен за производството на глюкоза. Спадът на кръвната захар също може да предизвика атака.