Черният дроб е вторият по големина орган в човешкото тяло. Благодарение на работата на черния дроб се осъществяват редица функции, сред които: нормално развитие на метаболитните процеси, защита на организма, детоксикация на кръвта, съхранение на вещества, елиминиране на токсините от тялото и др.
Вижте кои храни са "пазители" на здравето на черния дроб.
Цвекло
Цвеклото е богато на флавоноиди и бета-каротин, съставки, които подобряват чернодробната функция и насърчават здравето на черния дроб.
Препоръчва се ежедневна консумация на цвекло, най-добре прясно на салата или като прясно изцеден сок.
Броколи
Поради изобилието от антиоксиданти, витамини и фолиева киселина, броколите са отлични за детоксикация не само на черния дроб, но и на целия организъм. В допълнение, този зеленчук съдържа изотиоцианат, вещество, което помага да се отървете от канцерогенните вещества в тялото.
Препоръчително е броколите да се консумират всеки ден, пресни или приготвени на пара.
Лук
Чесънът е богат на сяра, алицин и селен, съставки, които помагат на черния дроб да елиминира вредните вещества от тялото.
Селенът помага за естествената детоксикация, алицинът се бори с вредните агенти, а сярата подобрява работата на ензимите. Затова се препоръчва редовна консумация на чесън.
Зеле
Зелето има идеалната комбинация от съставки, които стимулират работата на ензимите в черния дроб и като цяло подобряват неговата функция.
Можете да включите всякакъв вид зеле в ежедневното си меню: зелено, червено, китайско, брюкселско и др. Най-добре е да се консумира пресен.
Ядки
Омега-3 мастните киселини и аминокиселините пречистват черния дроб и подобряват неговата функция. Тези съставки се съдържат в изобилие в ядките, така че непременно ги включете в ежедневното си меню.