По принцип нямаме навика да обръщаме специално внимание на червата. Факт е обаче, след като те не функционират добре, в тялото започват да се натрупват токсини; освен това се затруднява усвояването на ценните хранителни вещества, които приемаме чрез храната.
Пробиотици за регулиране на чревната флора
Пробиотиците представляват живи бактерии, които се съдържат в различни храни, за които ще поговорим в следващите редове. Характерно за тези продукти е, че са преминали през естествен процес на ферментация.
Споменатите микроорганизми стимулират имунната система и възстановяват чревната флора, която в наши дни е изложена на негативното въздействие на лоши хранителни навици, прием на антибиотици и различни чревни проблеми.
Консумацията на ферментирали храни много ще облекчи здравословни проблеми като:
Запек
Газове и метеоризъм
Подуване след хранене
Болест на Крон
Синдром на раздразнените черва
Киселото мляко е храна, която познаваме като извънредно здравословна. Ако страдате от лактозна непоносимост, съветваме да изключите този продукт от менюто си и да го замените с алтернативи. Киселото мляко е натурален продукт, който бихте могли да приготвяте у дома. В такъв случай избягвате нежеланото добавяне на бои и захар в състава му – практика, която е налице при масовото производство на кисело мляко за пазара.
Приготвянето на кисело мляко в домашни условия е по-лесно, отколкото си представяте. Бихте могли да откриете различни уреди, които са създадени специално за тази цел. Съществуват и доказани методи, при които не се нуждаете от специални машини.
Домашно приготвеното кисело мляк о носи редица ползи за здравето и ефикасно подобрява чревната флора. Винаги използвайте качествено мляко! Неговият вкус е превъзходен.
Кефирът е още по-здравословен и по-лесно усвоим от човешкия организъм от киселото мляко. Защо? Тъй като е богат на жива мая и съдържа по-малко лактоза; освен това се характеризира с леко кисел вкус. По желание можете да го подсладите малко с мед или сироп агаве.
Кефирът представлява живи гъбички, които можете да сложите в съд, пълен с мляко (краве, козе, овче или др.). След 24 до 48 часа прецедете млякото. Консумирайте или съхранявайте получената напитка в хладилник. Върнете обратно гъбичките в млякото, за да продължи да ферментира.
Важно е да отбележим, че има хора, които изпитват непоносимост към лактоза, но въпреки това организмът им се справя отлично с храносмилането на ферментирала лактоза.
Киселото зеле е храна, типична за някои европейски страни, сред които Германия и Полша. В тези държави местното население използва киселото зеле в комбинация с месо и риба, за да подобри храносмилателния процес.
Киселото зеле се приготвя от ферментирали листа зеле с вода и сол.
Консумацията му подобрява съществено чревната флора. Този процес се осъществява напълно естествено. В идеалния случай е добре да приготвяте зелето у дома, а не да купувате готово от магазина, тъй като то често съдържа оцет или алкохол.
Съветваме да експериментирате с различни видове зеле, а защо не и с други зеленчуци.
Тази вкусна рецепта е характерна за Централна и Южна Америка. Не е трудна за приготвяне и можете да я консумирате всеки ден на празен стомах.
Напитката се приготвя от фермертиралата кора на ананаса. Това я прави икономично и достъпно средство за регулиране на чревната флора.
Начин на приготовление:
Нужен ви е 1 голям ананас (или 2 малки), които са узрели, а кората им е здрава.
Измийте го и го обелете. Нарежете кората на малки парчета. Сложете ги в стъклен или керамичен съд, който можете да затворите херметически. Налейте в него 2 л. вода и сипете 500 гр. кафява или тръстикова захар. Затворете съда добре. Оставете го да престои на топло място в продължение на 48 часа. Щом това време изтече, прецедете. Добавете още 1 л. вода и отново оставете да престои, но този път само за 12 часа.
Щом сте готови, добавете 750 мл. вода. Напитката е готова. Преди сервиране препоръчваме да изстудявате добре напитката. Съхранявайте я на хладно.
По време на процеса на ферментация тази напитка представлява идеална среда за развитието на пробиотични микроорганизми. Ако я оставите да престои по-дълго време, тя ще се превърне в алкохолна напитка, а оттам – в оцет.