5 храни, които ще възстановят и изчистят от токсини чревната ви флора моментално

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
5 храни, които ще възстановят и изчистят от токсини чревната ви флора моментално
16456
Снимков материал: pixabay.com
5 храни, които ще възстановят и изчистят от токсини чревната ви флора моментално

По принцип нямаме навика да обръщаме специално внимание на червата. Факт е обаче, след като те не функционират добре, в тялото започват да се натрупват токсини; освен това се затруднява усвояването на ценните хранителни вещества, които приемаме чрез храната.

В днешната статия ще обясним как да регулирате чревната функция и как да я възстановите по естествен път, като включите няколко пробиотични храни в ежедневното меню.

 

Пробиотици за регулиране на чревната флора

Пробиотиците представляват живи бактерии, които се съдържат в различни храни, за които ще поговорим в следващите редове. Характерно за тези продукти е, че са преминали през естествен процес на ферментация.

Споменатите микроорганизми стимулират имунната система и възстановяват чревната флора, която в наши дни е изложена на негативното въздействие на лоши хранителни навици, прием на антибиотици и различни чревни проблеми.

Консумацията на ферментирали храни много ще облекчи здравословни проблеми като:

Запек
Газове и метеоризъм
Подуване след хранене
Болест на Крон
Синдром на раздразнените черва

 

Кисело мляко

Киселото мляко е храна, която познаваме като извънредно здравословна. Ако страдате от лактозна непоносимост, съветваме да изключите този продукт от менюто си и да го замените с алтернативи. Киселото мляко е натурален продукт, който бихте могли да приготвяте у дома. В такъв случай избягвате нежеланото добавяне на бои и захар в състава му – практика, която е налице при масовото производство на кисело мляко за пазара.

Приготвянето на кисело мляко в домашни условия е по-лесно, отколкото си представяте. Бихте могли да откриете различни уреди, които са създадени специално за тази цел. Съществуват и доказани методи, при които не се нуждаете от специални машини.

Домашно приготвеното кисело мляк о носи редица ползи за здравето и ефикасно подобрява чревната флора. Винаги използвайте качествено мляко! Неговият вкус е превъзходен.

 

Кефир

Кефирът е още по-здравословен и по-лесно усвоим от човешкия организъм от киселото мляко. Защо? Тъй като е богат на жива мая и съдържа по-малко лактоза; освен това се характеризира с леко кисел вкус. По желание можете да го подсладите малко с мед или сироп агаве.

Кефирът представлява живи гъбички, които можете да сложите в съд, пълен с мляко (краве, козе, овче или др.). След 24 до 48 часа прецедете млякото. Консумирайте или съхранявайте получената напитка в хладилник. Върнете обратно гъбичките в млякото, за да продължи да ферментира.

Важно е да отбележим, че има хора, които изпитват непоносимост към лактоза, но въпреки това организмът им се справя отлично с храносмилането на ферментирала лактоза.

 

Кисело зеле

Киселото зеле е храна, типична за някои европейски страни, сред които Германия и Полша. В тези държави местното население използва киселото зеле в комбинация с месо и риба, за да подобри храносмилателния процес.

Киселото зеле се приготвя от ферментирали листа зеле с вода и сол.

Консумацията му подобрява съществено чревната флора. Този процес се осъществява напълно естествено. В идеалния случай е добре да приготвяте зелето у дома, а не да купувате готово от магазина, тъй като то често съдържа оцет или алкохол.

Съветваме да експериментирате с различни видове зеле, а защо не и с други зеленчуци.

 

Ферментирал ананас

Тази вкусна рецепта е характерна за Централна и Южна Америка. Не е трудна за приготвяне и можете да я консумирате всеки ден на празен стомах.

Напитката се приготвя от фермертиралата кора на ананаса. Това я прави икономично и достъпно средство за регулиране на чревната флора.

 

Начин на приготовление:

Нужен ви е 1 голям ананас (или 2 малки), които са узрели, а кората им е здрава.
Измийте го и го обелете. Нарежете кората на малки парчета. Сложете ги в стъклен или керамичен съд, който можете да затворите херметически. Налейте в него 2 л. вода и сипете 500 гр. кафява или тръстикова захар. Затворете съда добре. Оставете го да престои на топло място в продължение на 48 часа. Щом това време изтече, прецедете. Добавете още 1 л. вода и отново оставете да престои, но този път само за 12 часа.

Щом сте готови, добавете 750 мл. вода. Напитката е готова. Преди сервиране препоръчваме да изстудявате добре напитката. Съхранявайте я на хладно.

По време на процеса на ферментация тази напитка представлява идеална среда за развитието на пробиотични микроорганизми. Ако я оставите да престои по-дълго време, тя ще се превърне в алкохолна напитка, а оттам – в оцет.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft