Реването е сред най-любимите ориенталски сладкиши на балканските народи. Този път обаче ви предлагаме да го приготвите в шоколадов вариант и да се насладите на удоволствие, което не се кусва всеки ден.
Турско шоколадово реване
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ (измерени с чаша от 200 мл):
- 5 яйца
- 1 чаша захар
- 1 ванилова захар
- 1 чаша олио
- 1 чаша прясно мляко
- 2 чаши брашно
- 5 супени лъжици какао
- 1 бакпулвер
За заливката:
- 3 чаши мляко
- 1/2 чаша олио
- 1 чаша захар
- 1 ванилова захар
- 5 супени лъжици какао
- 100 г шоколад
За украса:
- орехи
Снимка: YouTube
ПРОЦЕДУРА:
Яйцата се разбиват със захарта и ванилията до сгъстяване на сместа. След това добавете олиото и млякото, след което разбъркайте за кратко. Пресейте брашното, бакпулвера и какаото. Смесете всичко с миксер.
Снимка: YouTube
Изсипете сместа в тава с размери 36х21 см, покрита с хартия за печене и печете 30 минути в предварително загрята фурна на 190 градуса.
Докато блатът се пече, пригответе заливката. В тенджера се изсипват млякото, олиото, захарта и ванилията. Когато загрее и захарта се разтопи, добавете какаото и шоколада.
Разбъркайте и когато заври, оставете тенджерата настрана и я оставете да изстине малко.
Оставете изпеченият сладкиш се охлади за няколко минути, след което го обърнете, за да махнете хартията, след което го върнете обратно във формата. Набодете го с клечка за зъби и го нарежете на кубчета.
Снимка: YouTube
След това залейте равномерно с шоколадовата заливка (горещо с горещо).
Снимка: YouTube
Охладете сладкиша добре в хладилник за една нощ. При сервиране всяко кубче се поръсва с малко смлени орехи.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube