Специално за всички, които винаги нямат достатъчно време за готвене, редакторите ни опитаха и събраха 50 (да, това е така) рецепти за вкусни ястия, които можете да сготвите почти за миг на око. Във всеки случай подготовката определено ще отнеме не повече от 5 минути!
Всички рецепти са лесни за приготвяне, а повечето от тях са и диетични. Можете лесно да планирате ежедневното си меню дори за цялата седмица!
Елементи за бърза закуска
Бъркани яйца в домати
Лесно е да превърнете обикновените бъркани яйца в оригинално и интересно ястие чрез прости манипулации. Всичко, което трябва да направите, е да изберете по -големите домати, да изрежете сърцевината от тях и да ги напълните с нарязана шунка (колбаси, бекон, варено пиле) и билки. Разчупете яйце отгоре, сол, черен пипер, поръсете с настърган кашкавал, ако обичате. 10-15 минути на 180 градуса във фурната ще бъдат достатъчни. Дотогава сварете чай.
Разтопете 1 с.л.. масло, добавете резенчета ябълка, поръсете със захар и канела. Запържете ябълките за няколко минути. Междувременно разбийте 2 яйца с 4 супени лъжици мляко и щипка сол. Изсипете яйчената смес върху ябълките и гответе, покрити с капак
Пържени яйца в хляб
На филийки препечен хляб направете кръгли дупки (удобно с чаша). Намажете тиган с масло, препечете хляба от едната страна, обърнете и леко разбийте във филийките в дупките яйцето. Сол, черен пипер, други подправки по ваша преценка. Гответе с капак, докато яйцето хване.
Омлет в чаша
Разбийте яйце в подходяща за микровълнова чаша, добавете 2 супени лъжици мляко, добавете щипка сол и черен пипер. За по -голяма хранителна стойност добавете към сместа кубчета хляб, нарязани домати и настърган кашкавал. Микровълновата пуснете на средна мощност за 3 минути.
Мързелива овесена каша в буркан
Вечер изсипете няколко супени лъжици нежна овесена каша в буркан от 0,5 литра, добавете ядки, стафиди, ленени семена и покрийте с обикновено кисело мляко. Разклатете, затворете капака и охладете. На сутринта извадете, добавете лъжица мед или плодово пюре - здравословна и питателна закуска на масата!
Мързеливи палачинки с ябълка
Вечер (отново) настържете 1 ябълка, добавете 1-2 с.л. захар, 50 мл кисело мляко, щипка сол, сода на върха на ножа и няколко супени лъжици брашно. Разбъркайте и приберете в хладилника в съд, покрит с капак. На сутринта, без да се разбърква, сложете част от тестото със супена лъжица върху тиган, предварително загрят със слънчогледово олио. Пържете, докато покафенее.
Френски сандвичи във фурната
Намажете филийките препечен хляб с нежна горчица, разпределени върху леко намазан лист за печене. Поставете филия твърд кашкавал и шунка върху хляба и покрийте с втора филия хляб. Поръсете със зехтин, поръсете със сирене и печете до зачервяване.
Извара с плодове
Добавете 1-2 супени лъжици към 100 г извара заквасена сметана или кисело мляко, разбийте с пасатор. Добавете мед на вкус и сезонни плодови филийки. Не можете да използвате мед и да замените плодовете с любимото си сладко или конфитюр.
Оризова каша с тиква
Изплакнете 50 г ориз, залейте с вода 1: 2, посолете и поставете на огън. Междувременно настържете парче тиква (100 г са достатъчни), добавете лъжица вода, сложете да се задушава под капака за 5-7 минути. Когато тиквата омекне, я добавете към ориза, налейте чаша мляко и гответе за 10 мин. Сервирайте с бучка масло.
Млечна супа
Изсипете 0,5 литра мляко в тенджера, оставете да заври. Добавете 0,5 супени лъжици. паста от твърда пшеница, щипка сол и се вари 7-9 минути, като се разбърква от време на време. Сервирайте с масло и захар. Добре дошли в детството!
Бързи закуски
Ролки с лаваш
Закуските с лаваш са на първо място, защото можете да увиете всичко в тази тънка питка. А скоростта на готвене директно зависи от това какъв пълнеж сте решили да поставите в лаваша този път.
Печени чери домати
Алтернатива на дълго готвените сушени домати . Нарежете чери домати (500 г) наполовина, поставете върху лист за печене, нарежете, поръсете със зехтин, поръсете със сушена мащерка, сол, черен пипер и сушен чесън. Печете на 180 градуса, докато изсъхне. Използвайте за сандвичи, тестени изделия, като предястие за месо.
Сирене, изпечено в галета
300 г сирене (моцарела, сулугуни, адигейско), нарязано на кубчета и изпратено във фризера за 15 мин.
Чийзкейк
Смесете 4 с.л. брашно с 1 ч.ч. бакпулвер, 100 г настърган кашкавал, 2 яйца и 100 мл мляко. Сол, черен пипер, разпределете сместа в силиконови форми. Поставете формите върху лист за печене и ги поставете във фурната за 25-30 минути на 180 градуса. Щом се появи румена коричка - извадете я.
Мини пици от тиквички
На лист за печене, покрит с пергамент, поставете филийките тиквички, върху филийка моцарела и няколко резени чери. Подправете на вкус и печете 15 минути на 200 градуса.
Обяд за 30 минути
Нарежете пилешкото филе на парчета, запържете в дълбок тиган с малко зехтин и билки. Добавете ситно нарязания лук, запържете още малко. Изсипете измития ориз в тигана, посолете и разбъркайте. Налейте достатъчно вода или бульон, намалете огъня, гответе под капак 15-20 минути.
Пилешко с червен пипер
В дълбок тиган запържете лука, добавете пилешкото филе, нарязано достатъчно едро. Запържете до леко зачервяване. Добавете чушка и резенчета домат, чесън, подправете със смлян червен пипер, черен пипер, сол. Изсипете малко вода и оставете да къкри под капак на слаб огън за 20-30 минути, докато месото омекне. Сервирайте със заквасена сметана и любимата си гарнитура.
Обяд в хляб
Честно казано, пълнежът за това ястие може да бъде всичко. Разрежете питката по дължина. Внимателно отстранете пулпата, за да направите лодки, намачкайте и запържете с нарязан лук. На дъното на лодките сложете нарязаната на кубчета шунка, трохи, запържени с лук, резенчета домат. Най -отгоре сложете кашкавалената маса (настърган кашкавал, яйце, лъжица заквасена сметана, сол, черен пипер). Печете до златисто кафяво.
Лодки от тиквички
По принципа на описаната по -горе рецепта пригответе ястие от лодки с тиквички. Резултатът е много по -диетично лакомство!
пилешкото филе с гъби
Нарежете печурките на средни парчета. Нарежете пилешкото филе на едро. Нарежете лука. Сгънете лист фолио наполовина, повдигнете ръбовете. Подредете пилето, гъбите и лука, поръсете със зехтин, бяло вино, подправете със сол, черен пипер, индийско орехче, добавете стрък мащерка. Свържете краищата на фолиото и изпратете снопа във фурната за 30 минути при 180 градуса.
Паста
Пастата е универсално и бързо ястие. Докато пастата се вари в съответствие с инструкциите на опаковката, пригответе дресинга. Нарежете лука, леко запържете, добавете смляното говеждо месо, запържете, като разбърквате, за около 7 мин. Подправете с италиански билки, сушен чесън, сол, добавете няколко супени лъжици доматен сос, загрейте за още 5 минути.
Зеленчуков гювеч
Нарежете тиквичките, доматите, картофите на филийки и сложете в тавичка за печене, като се редуват една от друга. Подправете със сол, черен пипер, покрийте с фолио, печете 20 минути на 200 градуса. Извадете формата, махнете фолиото, поръсете зеленчуците с настърган кашкавал и върнете съда във фурната за още 15 минути.
Супа със сирене
Супата от сирене е друго гениално решение за бърз и лесен обяд. Деликатният вкус винаги може да бъде заличен с различни добавки.
Риба на пара с картофи
Обелете картофите , залейте ги с вода, посолете и сложете на огъня да заври. Поставете рибните филета върху пластмасова обвивка, поръсете с лимонов сок, бяло вино, подправете с любимите си подправки, сол по желание. Вместо капак, покрийте тенджерата с картофи (след като съдържанието заври) с устройство за пара, върху което поставете рулото от риба. Гответе 20-25 минути.
Гювеч от броколи и карфиол
Тази зеленчукова гювеч ще се хареса на всеки, който не иска да се претовари с допълнителни калории, но се готви много бързо!
Прости рецепти за салата
Нарежете доматите, краставиците, чушките и сиренето фета на средни парчета, подправете със сол, лимонов сок и зехтин. Наслади се!
Лека салата от краставици
Нарежете краставиците на филийки, добавете тънки половин пръстен лук и нарязани орехи. Подправете със соев сос, зехтин и лимонов сок.
Салата от леща с целина
Добавете нарязани стъбла целина и магданоз към сварената леща. Подправете със смес от лимонов сок, винен оцет и зехтин.
Салата със спанак и сирене фета
Изплакнете младите листа спанак, подсушете, добавете нарязано сирене фета, половин пръстени червен лук и орехи на вкус. Подправете със смес от растително масло, горчица и лимонов сок.
Салата от праскови и краставици
Нарежете на кубчета краставицата, прасковата (без кожа) и авокадото. Добавете половин пръстени тънък лук и нарязан копър. Подправете със смес от ябълков оцет, зехтин и лимонов сок.
Салата от целина, ябълка и морков
Настържете средната четвърт ябълка, морков и корен от целина, подправете със сол. Подправете с ябълков оцет, растително масло и разбъркайте.
Моркова салата с ядки
Настържете морковите и ябълката, добавете обелени резенчета портокал, по шепа ядки и стафиди. Подправете със сол, залейте с растително масло и лъжица мед. Разбъркайте, оставете да се влива в продължение на 10 минути.
Круша салата със сирене
Обелете крушата и я нарежете на кубчета. Нарежете и кашкавала. Добавете шепа орехи, билки и лук по желание. Подправете с черен пипер, поръсете със смес от лимонов сок, растително масло и горчица.
Картофена салата с риба тон
Изцедете сока от консервираната риба тон, пулпата поставете в чиния, добавете нарязаните на кубчета картофи и сварените филийки яйца. Подправете с лимонов сок, растително масло, сол, черен пипер.
Пилешка салата с целина
Нарежете свареното пилешко филе на средни парчета, ябълките нарежете на кубчета, стръкът целина на филийки. Подправете с лимонов сок, зехтин, поръсете с билки, сол и черен пипер. Разбъркайте, оставете салатата да преседи
Салата от пилешки гърди с портокал
Кафяви филийки пилешки гърди в тиган, смесете с листни зеленчуци и резенчета портокал. Добавете парченца настърган кашкавал, малко сол, подправете със смес от лимонов сок, мед и зехтин.
Картофена салата
Нарежете сварените картофи на кубчета, добавете кисели краставички, лук и салам, нарязани на ивици. Подправете с дижонска горчица, винен оцет, растително масло, сол, черен пипер на вкус.
Салата с праскови и фета
Нарежете прасковите на филийки, добавете кубчета фета и листа рукола. Подправете с мед, балсамов оцет, растително масло и сол.
Доматена салата
Нарежете доматите , добавете пресен босилек. Подправете със сол и черен пипер. Добавете нарязан чесън, подправете със зехтин и разбъркайте.
Трицветна салата
Нарежете домати, авокадо и моцарела, добавете нарязан босилек. Подправете със сол и черен пипер на вкус, подправете със смес от зехтин и лимонов сок, разбъркайте.
Разбити леки десерти
Разтопете 200 г тъмен шоколад на водна баня със 160 мл вода. След това разбийте сместа с миксер, докато се озари. За аромат може да се добави капка ракия.
Смесете 500 мл обикновено кисело мляко с мед и кокос. Изсипете сместа в правоъгълен съд, поръсете с овесени ядки и шоколадови парченца. Поставете във фризера за 2 часа, след това извадете и нарежете на квадратчета.
Желе
Може би желе - най -лесният десерт с невероятен избор от вариации. Гответе и се наслаждавайте!
Разбийте 200 мл кремообразна 30% мазнина до образуване на пяна. Докато разбивате, изсипете 200 мл кондензирано мляко. Прехвърлете сместа в контейнер и поставете във фризера за 6-8 часа.
сладък салам
Направете Sweet Sausage , диетичен десерт, който ще се хареса дори на хора, които не са на диета. Истинско сладко!
Извара с плодове и бисквити
Смелете натрошените бисквити на трохи, разбийте изварата със захар, нарежете плодовете. Поставете съставките на пластове върху купичките.
Извара, ядки, банани ... Такъв извара десерт е не само вкусен, но и здравословен!
Малинов сладолед
Смелете 500 г малини в блендер, изсипете в чаша охладена сметана, добавете захар на вкус. Изсипете във форми, замразете.
Изпечени ябълки
Изрежете семенните шушулки близо до ябълките, след това ги напълнете с нарязани орехи, залейте с мед. Поставете върху намазнена тава за печене. Печете до омекване.
Гювеч от сладки моркови
Настържете 300 г белени и сварени моркови, добавете 100 г мека извара и 2 с.л. пчелен мед. Разбийте с миксер. Подправете с канела. Сложете масата в намаслена форма, поръсете със сусам, печете 25 минути на 180 градуса.
Тази фантастична колекция от рецепти определено заслужава да бъде споделена с приятелите ви!