В сурова форма тиквичките почти изцяло нямат вкус и аромат, но колко успешно се разкрива, ако се изпържат или изпекат! Запеканка с тях става убийствено вкусно, особено ако добавите малко сирене или кашкавал и провансалски билки. Ние не сме първите, които забелязват това, а днес ще ви споделим дългогодишна рецепта за запеканка с този деликатен зеленчук.
Ястията от тиквички са добри, защото обикновено са лесни за приготвяне.
съставки
тиквички 500 g
Пшенично брашно 150 g
Яйца 3 броя
кашкавал 100 g
лук 1 брой
Слънчогледово масло 50 ml
сол 0,5 ч. Л.
сода или бакпулвер 1 ч.
Провансалски билки 0,5 ч. Л.
подправки на вкус
подготовка
Готвене на тиквички: изплакнете ги старателно и ги почистете, след това ги настъргайте върху фина ренде. Също настъргайте кашкавала, а подправките (магданоз или копър) ситно нарежете заедно с лука.
Пресейте брашното с бакпулвера и солта, добавете провансалски билки. Разбийте яйцата, налейте олио (по-добре е да вземете зехтин) и смесете всичко
Поставете в намаслена форма. Печете запеканката за 40 минути на 180 градуса и не забравяйте да я оставите да изстине преди сервиране.
Парче от тази запеканка перфектно задоволява глада, а съставът й може да варира с парчета филе или червена чушка. Сега, в разгара на сезона от тиквички , тази рецепта е много популярна и с основание - зеленчуковите запеканки винаги и навсякъде ще бъдат подходящи. Ако харесвате нашата идея, споделете тази рецепта с приятели!