Мекиците са любима закуска не на едно и две поколения. Вкусните късчета тесто, изпържени в маслена баня, са неустоимо пухкави, сервирани с любимата плънка. Мекиците обаче имат един недостатък - "пият" доста мазнина, а това, както знаем, не е много добре за фигурата.
1. При замесването на тестото за мекиците сложите бакпулвера при брашното, а не в киселото мляко.
2. При замесването на тестото също така може да капнете няколко капки ракия. Слага се около една капачка на 1 килограм брашно. Така мекиците няма да поемат много олио и няма да са мазни.
3. Тестото за мекиците трябва да втаса на студено. Тестото е добре да замесите от предната вечер. Така хладилното тесто ще може да втаса спокойно на студено;
4. Втасалото тесто поръсете с половин чаена лъжица бакпулвер. След това го омесете добре. По този начин тестото също няма да поема мазнината;
5. Друга хитрина, за да не стават мекиците мазни, е да се пържат в силно силно сгорещено олио;
6. Хубаво е тиганът да бъде дълбок. Така те отново не поемат поемат олио.