За мое щастие, винаги съм била фен на яйцата, без значение по какъв начин са приготвени. Ето 6 причини, поради които да се храните с яйца и, които да ви насърчат да ги употребявате по-често.
1. Богати са на мастни киселини
Ненаситените мастни киселини са тези киселини, от които тялото ви има нужда. Омега 3 е една от тях и се съдържа в яйцата. Това е киселината, която подхранва мозъка и е изключително полезна, както и за ретината на окото. Кой не желае да подобри мозъчната функция и тази на очите? Тези киселини са полезни и за децата и бременните жени. Те съдържат и арахидонова киселина, която спомага за развитието на мускулните влакна.
2. Прекрасен източник на протеин
Съдържайки 6 грама протеин, те са много подходящи за хора, които не желаят да се хранят с месо. Аз не се чувствам много комфортно, докато се храня с месо, защото все трябва да го дъвчеш и предъвкваш, докато стане годно за поглъщане и затова предпочитам да се нахраня с порция бъркани яйца, които ще доставят нужния протеин.
Тъмният цвят на жълтъка на яйцето дава индикация, че в него се съдържа лутеин, за който се вярва, че предпазва очите от оксидативен стрес, които причинява много болести, като Алцхаймер и Паркинсон, сърдечна недостатъчност, атеросклероза и шизофрения. Консумацията на лутеин води до предпазване от макуларна дегенерация и катаракт. Аз искам да предпазя очите си и затова ще продължа да се храня с яйца.
Може да приготвите яйца по различни начини: варени, на очи, бъркани, пържени и на омлет и много други. Може да ги намачкате на пастет, или да поръсите салатата с тях.
Разбира се сярата в преварените яйца се усеща неприятно, да не говорим за развалените, но ако погледнем от друг ъгъл, ще разберем, че сярата е много важна в синтеза на витамин В1, както и в изграждането на здрава кожа, нокти и коса. Тя подобрява метаболизма на тялото. Сярата не само може да контролира метаболизма ви, но спомага и за разтварянето на мазнините, така че помага и за отслабването ви. Е, мирише, но е полезна!
Холинът се съдържа във витамините В комплекс, както и в яйцата. Разбира се, количеството холин, което се намира в едно яйце е същото, което се съдържа и в ½ кг спанак. Аз бих предпочела да си набавя холин от яйцето, отколкото от спанака, а вие? Яйцето съдържа 78 калории, докато спанака 154, така че ако съблюдавате калориите то по-добре да изберете яйцето. Дефицитът на холин в организма, може да доведе до нервно разтройство,заболявания на черния дроб и атеросклероза. С удоволствие ще ям твърдо сварени яйца, защото искам да избегна риска от тези заболявания.
Сигурна съм, че моите 6 причини да обичаме яйцата, няма да накарат никого да хукне да се тъпче с яйца по всякакъв начин, просто бих желала да убедя поне няколко читатели, че яйцата са твърде полезни и трябва да присъстват на трапезата ни.