Може да изглежда, че твърде много добро нещо никога не е вредно. Много от нас попадат в капана да ядат, да речем, плодове и зеленчуци, без да осъзнават, че те могат да бъдат също толкова вредни, колкото захарта или натрият. За щастие можем да избегнем всички странични ефекти, като ядем умерено.
Ниe открихме 6 храни, които могат да се превърнат от приятели във врагове. Можете също да проверите други храни, само за да сте нащрек .
1. Банани
Яденето на твърде много банани може да причини кариес . Точно като захарта, този плод може да произвежда увреждащи зъбите бактерии, които нараняват зъбния емайл. Но добрата новина е, че количеството захар в бананите е по-малко концентрирано. Може също да получите главоболие, тъй като зрелите банани са с високо съдържание на тирамин, което може да бъде причина за мигрена .
2 банана на ден се считат за здравословно количество.
2.
Ако преяждате с овес, вероятно ще изпитате подуване на корема и проблеми с изхождането. Едно проучване показа, че симптомите на запек могат да бъдат значително намалени чрез намаляване на приема на диетични фибри. Нещо повече, яденето на твърде много овес ограничава усвояването на калций, магнезий и цинк. Освен това твърде много овес причинява наддаване на тегло , особено ако добавите твърде много гарнитури.
3- 6 лъжици на ден е здравословно, в зависимост от дневния си калориен прием.
3. Сирене
Големите порции сирене ви излагат на по-висок риск от сърдечни заболявания. Този тип храна е с високо съдържание на наситени мазнини, които са известни с това, че причиняват коронарна болест на сърцето . Сиренето също често причинява киселини поради хормона, наречен холецистокинин, който се отделя по време на хранене.
4. Ориз
Въпреки че оризът е вкусен, той всъщност съдържа много малко витамини. Ако ядете твърде много ориз, се лишавате от всички останали витамини. Той също така прави нивата на инсулина да забие . Най-важното е, че може да причини по-лошо умствено представяне поради излагане на ниско ниво на арсен .
Нормата обикновено е около 90 грама суров ориз.
5. Броколи
Броколите съдържат тиоцианати, които водят до прекомерно производство на хормони на щитовидната жлеза. В резултат на това може да изпитате загуба на коса , подуто лице и други последици. Броколите също могат да причинят запушен нос и да провокират други алергии, като кожни обриви или сърбеж.
По-добре е да избягвате да консумирате повече от 4 чаши на ден.
6. Боровинки
Боровинките могат да понижат кръвната захар под нормалното, което е опасно за диабетиците. Зърната също разреждат кръвта, така че бъдете внимателни, особено ако приемате някакви хапчета, боровинките могат да попречат на вашето лекарство. Може да забележите и задух или неравномерно дишане, тъй като боровинките са с високо съдържание на витамин К.
1 чаша боровинки е здравословното количество.
Преяждате ли със здравословни храни? Как устоявате на изкушението да ядете много?