Ако обичате тестените закуски , но правенето на баница ви се струва сложно и досадно занимание, то днешната статия определено е за вас! Предлагаме ви цели 6 варианта на бърза бъркана баница - просто смесвате продуктите, изсипвате в тавата и печете!
I РЕЦЕПТА - Бърза баница със сирене от старите тефтери
Много от вас ще си припомнят тази рецепта от детството за вкусен солен кекс или бъркана баница, както я наричахме. Опитайте я и ще видите, че е много лесно и вкусно!
Продукти:
500 г ситно солено сирене
5 яйца
500 г заквасена сметана (или гъсто кисело мляко)
500 г крема сирене (неутрално, безсолено)
1 бакпулвер
2 малки кафени чашки олио
8 супени лъжици брашно
4 с.л.
сол на вкус
Приготвяне:
В купа смесете двете брашна с бакпулвера. Нарежете на ситно осоленото сирене, след което добавете киселото мляко и крема сиренето. Разбъркайте добре до гладкост, овкусете, след което добавете сол, ако е необходимо. Добавете олиото и брашното към получената смес, след което разбъркайте добре с лъжица.
Когато сместа се хомогенизира, добавете 5 яйца и разбъркайте отново добре до хомогенност. Загрейте добре фурната на 200 градуса и намажете тавата (30 см) с олио. Пъхнете във фурната да се загрее (3-4 минути). Така, когато сместа се изсипе върху загрятото олио, баницата няма да залепне.
И така, изсипете сместа в загрятата тава и заравнете добре. Печете във фурната на 200 градуса (на долната решетка) до хубаво зачервяване, около 40 минути.
II РЕЦЕПТА - Бърза наливна баница със спанак
Солен кекс със спанак, приготвя се бързо и вкусът му е фантастичен! Може да се приготви за закуска или вечеря и може да замени основното хранене.
Продукти:
4 яйца
½ чаени лъжичка сол
100 мл олио
200 мл кисело мляко
10 супени лъжици брашно
10 супени лъжици царевично брашно
1 бакпулвер
200-250 г сирене
150-200 г почистен пресен спанак, неварен
Вместо спанак можете да добавите манголд, зеле или нещо друго, което имате под ръка.
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата с половин чаена лъжичка сол, докато станат на пяна. Добавете олио и продължете да разбивате. След това добавете киселото мляко, разбъркайте и добавете брашното, царевичното брашно, бакпулвера и разбъркайте, за да се изглади сместа.
Накрая добавете спанака, предварително измит и нарязан на лентички, и едро нарязаното сирене. Спанака не е нужно да бланширате или сварявате предварително, достатъчно е да го измиете добре, да го нарежете и да го изстискате с малко сол с ръце, за да омекне още повече.
Разбъркайте добре до гладкост и изсипете сместа в правоъгълна форма, предварително постлана с хартия за печене.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути или до златисто кафяво, в зависимост от вашата фурна.
Сервирайте с кисело мляко или заквасена сметана.
III РЕЦЕПТА - Бърза бъркана баница с кайма
Баницата е с кайма, но без кори и е идеална за закуска, вечеря, като предястие, за разядка. Приготвя се много просто и бързо. Страхотна е със салата от домати или чаша кисело мляко.
Продукти:
500 г кайма
60 г лук
сол
черен пипер
олио
4 яйца
10 с. л. брашно
1 ч. л. бакпулвер
2 ч. л. пармезан
180 мл кисело мляко
1 с. л. олио
Баницата се пече в тава или тава с размери 28х17 см или приблизително.
Начин на приготвяне:
В леко загрято олио запържете ситно нарязания лук.
Посолете и се задушете под капак, като разбърквате от време на време, докато омекне. След това добавете 500 г кайма, посолете я и добавете черен пипер на вкус. Смесете месото с лука и го запържете на умерена температура, докато смени цвета си и се изпарят соковете.
В отделна купа разбийте 4 яйца с бъркалка, посолете ги на вкус. Добавете 180 мл кисело мляко и разбъркайте в хубава гладка хомогенна смес. Добавете 10 супени лъжици брашно, една чаена лъжичка бакпулвер (най-добре е да ги пресеете) и 2 супени лъжици настърган пармезан.
Разбийте с бъркалка и добавете супена лъжица олио. Добавете изпърженото и охладено месо към яйчената смес и разбъркайте, за да се изравнят и комбинират съставките. Изсипете получената смес в огнеупорен съд с размери 28х17 см (може предварително да намажете с олио и набрашните, за да не ви залепне) и печете на 200 градуса до хубаво зачервяване, около половин час.
Изпечената баница покрийте с фолио и кухненска кърпа, за да омекне и да остане ефирна и сочна, оставете леко да изстине и чак тогава я нарежете на кубчета.
Можете да я сервирате за закуска, вечеря, но и като основно.
IV РЕЦЕПТА - Бърза бъркана баница със спанак
Продукти:
400 г спанак или зеле
4 яйца
1 чаша (250 мл) царевично брашно
2 чаши пшенично брашно (обикновено бяло)
100 мл олио
1 бакпулвер
1-2 чаени лъжички сол или на вкус
1 чаша кисело мляко от 180 г
300 г сирене
Начин на приготвяне:
Спанакът се измива добре, изстисква се, след което се нарязва на ситно. Сложете го в купа и го залейте с вряла вода, а може и да дварите (както ви е по-лесно). Оставете го за малко да омекне, изстине, след което го прецедете.
Тъй като баницата се приготвя бързо, в началото включете фурната на 200 градуса. В голяма купа разбийте яйцата с тел. Добавете олиото и киселото мляко, след което разбъркайте отново, за да се смесят съставките.
Посолете на вкус и добавете царевичното брашно. Разбъркайте с телта, за да се комбинира сместа. Вместо царевично може да използвате брашно от елда или нещо друго по избор. Добавете една чаша обикновено брашно, след което след като разбъркате добре, добавете сиренето, втората чаша брашно и бакпулвера.
Прецедете спанака, след което го добавете към сместа. Разбъркайте добре с лъжица, за да се изравнят съставките. Намажете средно голяма тава с олио, след което изсипете сместа и разпределете равномерно. Може да поръсите отгоре сусам и да сложите баницата да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за около половин час.
V РЕЦЕПТА - Бърза баница с тиквички
Продукти:
2 средно големи тиквички
4 яйца
200 г заквасена сметана
100 мл олио
200 г грис
10 г бакпулвер
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте тиквичките със студена вода, обелете ги и отстранете дръжката. След това ги настържете на ренде.
Посолете отгоре и оставете настрана, докато приготвяте тестената смес. Сложете всичко наведнъж в по-дълбок съд: 4 яйца, 100 мл олио, 200 г заквасена сметана, 200 г грис и 10 г бакпулвер. Разбъркайте добре съставките с бъркалка, докато получите хомогенна гладка смес.
Стиснете добре тиквичките с ръце и ги изцедете, след което ги добавете към сместа. Разбъркайте. Намажете добре средно голяма форма с масло или маргарин, след което изсипете сместа в нея.
По желание поръсете отгоре ким или семена, след което печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути.
Оставете изпечената баница да изстине за няколко минути, след което я нарежете и я сервирайте с кисело мляко, айран или по желание.
VI РЕЦЕПТА - Бърза и евтина Шарена бъркана баница
Тя е невероятно мека, сочна и вкусна с чаша кисело мляко, идеална за бърза вечеря или закуска. Приготвя се много бързо, а се яде още по-бързо, ще се хареса на цялото семейство.
Продукти:
3 яйца
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжица черен пипер
2 супени лъжици заквасена сметана
100 мл олио
200 мл кисело мляко
6 супени лъжици брашно
2 супени лъжици грис
1 пакетче бакпулвер
1 тиквичка
1 стрък праз
1 домат
сусам
Печете в тава с размери 32х20 см (30 минути на 200 градуса).
Начин на приготвяне:
Разбийте с бъркалка три яйца, след това добавете една чаена лъжичка сол, половин чаена лъжичка черен пипер, след което разбъркайте отново. След това добавете две пълни супени лъжици заквасена сметана, а от течните съставки добавете 100 мл олио и 200 мл кисело мляко. Разбъркайте добре, за да се смесят съставките.
В приготвената смес добавете една малка тиквичка, предварително нарязана на малки кубчета, половин стрък праз, също нарязан на ситно, и домат, нарязан на кубчета. В друга купа смесете 6 супени лъжици брашно и половин пакетче бакпулвер, след което го пресейте върху предишната смес.
Добавете две супени лъжици грис, след което разбъркайте внимателно, за да комбинирате съставките. Изсипете получената смес в предварително намазнена и набрашнена тава с размери 32х20 см, поръсете със сусам и малко домат, нарязан на кубчета, след което печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за половин час.